Elveţia nu este de acord cu planul Ucrainei de a beneficia de pe urma activelor ruseşti blocate. Ce motiv invocă

Elveţia nu este de acord cu planul Ucrainei de a beneficia de pe urma activelor ruseşti blocate. Ce motiv invocă

Elveţia a decis să nu îngheţe activele ruseşti, la insistenţa Ucrainei, deoarece consideră că dreptul la proprietate este inviolabil. Guvernul de la Kiev vrea să-şi reconstruiască ţara cu ajutorul bunurilor ruseşti blocate în străinătate, însă oficialii de la Berna se opun. Ce spune preşedintele Ignazio Cassis.

Planul Ucrainei privind activele rusești blocate, contestat de Elveția

Planurile ucrainene de a confisca până la 500 de miliarde de dolari în active rusești au întâmpinat rezistență fermă din partea Elveției, găzduitoarea unei conferințe internaționale de două zile pentru redresarea Ucrainei. Președintele elvețian Ignazio Cassis a respins ideea, spunând că protecția drepturilor de proprietate este fundamentală într-o democrație liberală. Acesta a subliniat serioase rețineri ale unor lideri că propunerile de confiscare a bunurilor rusești vor crea un precedent periculos și au nevoie de o justificare legală specifică.

Președintele țării vine cu explicații

Elveţia pune piedică planului Ucrainei de a beneficia de pe urma activelor ruseşti blocate în conturile din străinătate. Liderul elveţian Ignazio Cassis susţine că încălcarea drepturilor de proprietate ar crea un precedent periculos. În plus, ar fi nevoie de o justificare legală pentru a pune în practică o astfel de directivă, este de părere președintele acetsei țări. Aceste drepturi individuale de proprietate sunt consacrate în articolul 26 din Constituţia Elveţiei, iar „orice limitare trebuie să fie justificată de interesul public”.

„Trebuie să acordăm cea mai importantă atenţie dreptului fundamental al persoanelor, pentru că acum putem lua o decizie, care este perfectă pentru situaţia din Ucraina, dar creăm posibilitatea de a ne îndepărta de interesul cetăţeanului şi a da mai multă putere statelor”, a spus Cassis.

Zelenski speră să reconstruiască țara cu banii rușilor

Iată că obiectivul lui Volodimir Zelenski de a confisca până la 500 de miliarde de dolari din activele ruseşti blocate, cu scopul de a finanţa redresarea Ucrainei, a întâmpinat o rezistenţă fermă din partea guvernului elvețian. Preşedintele țării a respins planul şi susţine că asigurarea dreptului de proprietate este fundamentală într-o democraţie liberală.

„Dreptul de proprietate este un drept fundamental, un drept al omului. Trebuie să vă asiguraţi că cetăţenii sunt protejaţi împotriva puterii statului. Aceasta este ceea ce numim democraţii liberale”, a explicat acesta.

Cât valorează activele rusești

Activele ruseşti (între 300 şi 500 de miliarde de dolari) au fost sechestrate la nivel global, însă Elveția a amânat problema în Parlament chiar dacă a fost supus presiunii de a introduce legi care să permită confiscarea bunurilor. Această țară nu este de acord cu sechestrul impus asupra proprietăţii private dacă serveşte unor scopuri politice.