Ce a reușit Olena Zelenska în SUA. Președintele ucrainean a făcut anunțul important despre război

Ce a reușit Olena Zelenska în SUA. Președintele ucrainean a făcut anunțul important despre război

Primul rezultat real al vizitei primei doamne Olena Zelenska în Statele Unite este un proiect de rezoluție privind recunoașterea acțiunilor Rusiei drept genocid. Președintele Volodimir Zelenski a declarat acest lucru în discursul său video, relatează Ukrinform.

Vizita primei doamne ucrainene în SUA, un succes

„În urmă cu câteva luni, grupul nostru de experți prezidat de Yermak și McFaul a sugerat recunoașterea acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei drept genocid.

Și iată primul rezultat real al vizitei primei doamne a Ucrainei în Statele Unite – senatorii Risch, Cardin, Wicker, Blumenthal, Portman, Shaheen și Graham au prezentat un proiect de rezoluție care recunoaște acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid”, a declarat Zelenski.

Potrivit acestuia, rezoluția afirmă că acțiunile Rusiei în Ucraina, care includ deportarea forțată în Rusia și uciderea țintită a civililor ucraineni în timpul unor atrocități în masă, reprezintă un genocid împotriva poporului ucrainean.

Președintele a subliniat că senatorii au introdus rezoluția la scurt timp după ce Olena Zelenska a ținut un discurs direct în Congresul SUA.

În discursul său video, Zelenski a mai spus că proiectul de rezoluție condamnă Rusia pentru comiterea actelor de genocid împotriva poporului ucrainean; solicită Statelor Unite, împreună cu aliații din NATO și UE, să sprijine guvernul Ucrainei pentru a preveni alte acte de genocid rusesc împotriva poporului ucrainean; și sprijină tribunalele și anchetele penale internaționale pentru a trage la răspundere liderii politici și personalul militar rus pentru un război de agresiune, crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

„Cu toate atacurile sale teroriste împotriva ucrainenilor și a țării noastre, Rusia nu face decât să se îngroape singură”, a subliniat Zelenski.

SUA recunoaște acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid

Anterior, s-a raportat că un grup bipartizan de senatori americani de rang înalt a prezentat în Camera Superioară un proiect de rezoluție care recunoaște acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid împotriva poporului ucrainean.

Reamintim că prima doamna a Ucrainei a zburat în Statele Unite pe 17 iulie. În această zi, pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse, ea a părăsit Ucraina.

În timpul discursului său în fața Congresului american de la Washington, prima doamnă a Ucrainei a cerut arme pentru țara condusăde soțul ei. Este pentru prima dată în istoria SUA când soția președintelui unei alte țări se adresează congresmenilor.