Premieră globală. Lituania adoptă o rezoluție prin care numește Rusia „stat terorist” și acuză Moscova de „genocid”

Premieră globală. Lituania adoptă o rezoluție prin care numește Rusia „stat terorist” și acuză Moscova de „genocid”

Lituania a adoptat, marți, în unanimitate o rezoluție prin care declară Rusia „un stat terorist” și acuză Moscova de „genocid împotriva poporului ucrainean”. În rezoluția lor din 10 mai, parlamentarii lituanieni au cerut, de asemenea, crearea unei curți internaționale care să judece oficialii ruși responsabili de războiul din Ucraina, similar proceselor de la Nürnberg.

Lituania acuză Rusia de „genocid împotriva poporului ucrainean”

Parlamentul Lituaniei a desemnat Rusia drept țară teroristă și acțiunile sale în Ucraina au fost descrise ca genocid. Rezoluția a fost adoptată în unanimitate. Acest lucru face ca Lituania să fie prima țară din lume care recunoaște Federația Rusă ca țară teroristă, potrivit Centrului pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională din Ucraina.

Actul Lituaniei spune că forțele armate și mercenarii ruși au comis crime de război în Ucraina, invocând atrocitățile semnalate în localitățile Bucha, Irpin, Mariupol, Borodianka, Hostomel și alte orașe.

„Federația Rusă, ale cărei forțe armate au ales în mod deliberat și sistemic ținte civile de bombardat, este statul care sprijină și comite acte de terorism”, se arată în documentul parlamentar.

De asemenea, recunoaște „agresiunea pe scară largă – război – împotriva Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse și conducerea sa politică și militară […] ca genocid față de poporul ucrainean”.

Putin, comparat cu Stalin

Rezoluția lituaniană îl compară pe liderul de la Kremlin cu dictatorul sovietic Josef Stalin, numind Rusia modernă sub conducerea lui Putin „o reîncarnare” a Uniunii Sovietice.

Parlamentarii cer ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru presupusele crime de război din Ucraina. Ei pledează pentru înființarea unui tribunal internațional care să investigheze acțiunile Moscovei și doresc ca aceasta să aibă puterea de a emite mandate internaționale de arestare.

Apel la comunitatea internațională

Actul cere „Națiunilor Unite, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a NATO, parlamentelor și guvernelor străine să recunoască și să judece genocidul, crimele de război și crimele împotriva umanității comise de către Federația Rusă”.

Kievul laudă rezoluția Lituaniei. Ruslan Stefanciuc, președintele parlamentului ucrainean, a descris-o drept „istorică” în postările pe rețelele socialel.

Măsuri dure luate împotriva Kremlinului

Lituania, care este membră NATO, a făcut pași concreți pentru a se distanța de Rusia, de la începutul războiului său în Ucraina. În aprilie, a devenit primul stat al Uniunii Europene care a oprit importurile de gaze rusești.

Luna trecută, parlamentarii din alte două state baltice, Estonia și Letonia, au adoptat, la rândul lor, rezoluții în care acuză Moscova de genocid împotriva poporului ucrainean. Cele trei țări au interzis și afișarea simbolurilor „Z” și „V”, care sunt folosite de susținătorii războiului Rusiei din Ucraina.

Citește și: