CD Projekt Red a retras licența unei școli de witcheri: ce s-a întâmplat, de ce

CD Projekt Red a retras licența unei școli de witcheri: ce s-a întâmplat, de ce

Decizia are de a face cu legăturile unui fost membru al personalului cu o organizație proeminentă de extremă dreapta.

5 Żywiołów (5 Elemente) și-a lansat școala Witcher LARP în 2015, desfășurând 40 de evenimente pe parcursul a șapte ani cu aproximativ 3.000 de participanți. Dar în februarie, co-fondatorii Dominik și Dastin Wawrzyniak au anunțat într-o postare lungă pe Facebook că CDPR a revocat licența Witcher.

Cei doi susțin că motivul se datorează soției lui Dastin, Ania Wawrzyniak, și legăturilor sale cu Ordo Iuris.

Este o organizație catolică anti-avort, care de ani de zile a încercat să anuleze drepturile atât ale femeilor, cât și ale comunității LGBTQ+. Pe lângă munca de doi ani în calitate de avocat la 5 Żywiołów, Ania a oferit și „expertiză juridică” pentru Ordo Iuris, inclusiv: „mecanismele legale pentru introducerea și aplicarea obligației de vaccinare și posibilele consecințe ale nerespectării acesteia, precum și proiect de lege care sancționează avortul ilegal”.

CD Projekt nu a dat un răspuns clar

Postarea susținea că munca Aniei pentru Ordo Iuris nu reflectă propriile ei opinii, continuând: „Echipa noastră a fost întotdeauna formată din oameni care reprezintă întregul spectru de opinii politice, sociale și morale, inclusiv oameni ale căror opinii asupra multor probleme au fost extrem de diferite — singurul criteriu pentru angajarea lor a fost competența lor profesională.”

CD Projekt Red nu a comentat dacă implicarea Aniei cu Ordo Iuris a fost motivul pentru care 5 Żywiołów a pierdut licența, invocând în schimb merchandising-ul.

„În februarie am decis să încetăm cooperarea noastră cu organizatorii Witcher School”, a declarat dezvoltatorul într-o declarație pentru Eurogamer. „Acum, perioada de notificare contractuală de trei luni s-a încheiat. Pentru mai mult context, această cooperare a vizat LARP-ul în sine și potențialele mărfuri legate de acesta. Nu oferim mai multe detalii în acest sens”.

Oricum, 5 Żywiołów a spus într-o actualizare recentă că plănuiește să meargă mai departe fără brandul Witcher. „Creăm o lume nouă, propriul nostru univers, care va fi gândit în așa fel încât LARP-urile organizate în el să fie cât mai bune posibil și să permită posibilități nelimitate în viitor”. De asemenea, compania intenționează să lanseze un scurtmetraj care acționează ca „un fel de memorial dedicat Școlii Vrăjitorilor”.

Citește și: