Cât de greu se descurcă europenii, în aceste vremuri marcate de scumpiri: nici la ei nu e prea bine

Cât de greu se descurcă europenii, în aceste vremuri marcate de scumpiri: nici la ei nu e prea bine

Chiar și cetățenii statelor europene care au adoptat moneda euro traversează o perioadă presărată cu scumpiri, la fel ca noi. Viața are un cost din ce în ce mai piperat în toată Europa, statele din regiune confruntându-se cu o inflație galopantă.

Conform celui mai recent raport al Eurostat, Europa este măcinată de inflație. Practic, de șase luni la rând atingem noi recorduri ale ratei anuale a inflației în zona euro, ceea ce macină semnificativ puterea de cumpărare a cetățenilor.

Eurostat arată că rata anuală a inflației din zona euro atins un nou nivel record în aprilie, de 7,5%.

Analiza scoate la iveală faptul că prețurile la energie au urcat cu 38%, ritmul fiind însă ușor mai mic decât în martie, când s-a situat la 44,4%. De asemenea, se pare că prețurile la alimente alcool și tutun au crescut cu 6,4%, față de 5% în luna martie.

Care e situația în România

La noi în țară, rata anuală a inflației are deja două cifre, iar apogeul ar urma să fie atins în lunile de vară, conform estimărilor Băncii Naționale, care anticipează că în iunie aceasta ar putea sări de pragul de 11,2% anticipat anterior.

Amintim faptul că rata anuală a inflaţiei din țara noastră a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie. Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis că mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%. De asemenea, trebuie specificat faptul că, în ultimul an, cele mai puternice creșteri de preț au înregistrat gazele naturale, combustibilii, cartofii şi uleiul.

„Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%”, a transmis INS.

 

Citește și:
Etichete: