Curs valutar BNR pentru 28 aprilie 2022. Ce se întâmplă astăzi cu moneda europeană?

Curs valutar BNR pentru 28 aprilie 2022. Ce se întâmplă astăzi cu moneda europeană?
Bursele internaționale au înregistrat scăderi masive

Ieri, pe 27 aprilie, acțiunile au scăzut, pe fondul rezultatelor mixte ale companiilor, al îngrijorărilor că Rusia ar putea bloca fluxurile de gaze către Europa, al luptelor pandemiei din China și al perspectivei unei înăspriri monetare agresive a Rezervei Federale. Acțiunile au scăzut în Japonia, Australia și Coreea de Sud. Contractele futures ale acțiunilor americane au fost volatile după ce S&P 500 a scăzut la minimul ultimelor șase săptămâni. Nasdaq 100 a coborât la niveluri văzute ultima dată în 2021. Câștigurile înregistrate de Microsoft la sfârșitul ședinței de tranzacționare, ca urmare a unor rezultate peste așteptări, au atenuat o parte din pesimism. Euro a scăzut la cel mai slab nivel din 2017. În România, BNR a anunțat un curs pe plus ieri pentru euro, dolar și rubla rusească. Singura care a avut cotația pe minus a fost lira sterlină. Astăzi avem un nou curs valutar BNR pentru 28 aprilie 2022, și vom vedea ce se întâmplă astăzi cu moneda europeană.

Bursele internaționale au înregistrat scăderi masive

Ieri a fost o zi grea pentru mai toate piețele de bursă internaționale. Conform Bloomberg, indicele SGX Nifty tranzacționat în Singapore, un barometru timpuriu al indicelui de referință indian Nifty 50, a scăzut cu peste 1,25%, până la 16.973,50 puncte, la ora 7:00.

Răfuiala din domeniul energiei și dezamăgirea legată de rezultatele unor companii precum Alphabet Inc. și Texas Instruments Inc. au semănat și mai multe îndoieli cu privire la perspectivele piețelor. În altă parte, țițeiul a urcat la 102 dolari pe baril, iar aurul a rămas stabil în jurul valorii de 1.905 dolari pe uncie. Bitcoin a suferit pierderi în jurul valorii de 38.100 de dolari.

Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană și rubla rusească în contextul actualei situații economico-geo-politice.

Cursul zilei de 28 aprilie 2022

Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.

Curs valutar BNR pentru 29 martie

Curs valutar BNR pentru 28 aprilie 2022: Euro

1 euro = 4,9475 Lei (+0.0001 Lei)

Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9475Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0001 Lei.

Curs valutar BNR pentru 29 martie

Curs valutar BNR pentru 28 aprilie 2022: Dolar

1 dolar = 4,7005 Lei (+0.0404 lei)

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,7005 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0404 Lei.

Curs valutar BNR pentru 29 martie

Curs valutar BNR pentru 28 aprilie 2022: Lira sterlină

1 liră = 5,8871 Lei (+0.0183 Lei)

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,8871 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0183 Lei.

Rubla rusească la cote istorice din ultimii ani

Banca centrală din Rusia anunță că rubla a urcat miercuri la un maxim al ultimilor doi ani față de euro în schimburile de la Moscova. Moneda a fost susținută de controalele de capital existente și de viitoarele plăți ale impozitului pe venit, după ce Rusia a ridicat miza în disputa cu Europa pe tema gazelor.

Rusia a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pentru că au respins cererea sa de plată în ruble. Decizia a vizat direct economiile europene în cea mai dură ripostă de până acum la sancțiunile internaționale impuse de Moscova din cauza acțiunilor acesteia în Ucraina.

Până la ora 14, rubla a câștigat 1,8%, ajungând la 75,43 față de euro. Este cel mai puternic nivel de la începutul lunii martie 2020. Era cu 1,1 la sută mai puternică față de dolar, la 72,75.

Suspendarea livrărilor de gaze către o serie de țări europene ar putea exacerba tensiunile geopolitice și înrăutăți și mai mult relațiile cu Europa. Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra sentimentului, a declarat Veles Capital într-o notă.

Cu toate acestea, analiștii de la Promsviazbank au declarat că impozitele pe venitul corporativ care trebuie plătite astăzi ar putea împiedica întărirea semnificativă a dolarului în raport cu rubla.

 

Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare

Curs valutar BNRCurs valutar BNR pentru 28 aprilie 2022: Rubla rusească

1 rublă =0,0645 Lei (+0.0016 Lei)

O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0645 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0016 Lei.

 

Curs valutar BNRIndicele ROBOR stabilit de BNR pe 28 aprilie 2022

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a scăzut față de ziua anterioară, după cum urmează:

 

  • Indicele ROBOR la o lună: 4.73
  • Indicele ROBOR la trei luni: 4.88
  • Indicele ROBOR la șase luni: 5.00
  • Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 5.017

 

Așteptări privind reducerea ratelor pe piața bancară rusească

Piața așteaptă, de asemenea, decizia de vineri privind ratele de dobândă. Se așteaptă ca banca centrală să reducă dobânda cheie cu 200 de puncte de bază. Reducerea ar fi până la 15%, și încearcă să stimuleze acordarea mai multor împrumuturi în economie în contextul unei inflații ridicate, potrivit unui sondaj Reuters.

Ratele mai mici sprijină economia prin împrumuturi mai ieftine. Pot, de asemenea, să alimenteze inflația și să facă rubla mai vulnerabilă la șocurile externe.

Activitatea de tranzacționare rămâne moderată și oarecum neregulată în comparație cu nivelurile înregistrate înainte de 24 februarie. Pe piața interbancară, rubla era mai slabă:. Băncile ofereau să cumpere dolari pentru 74,15 ruble și îi vindeau pentru 74,57.

Mișcările rublei sunt limitate în mod artificial de controalele de capital impuse de banca centrală. Economia se confruntă cu o inflație galopantă, cu fuga de capital și cu riscul unui posibil neplatament al datoriei după ce Occidentul a impus sancțiuni dure.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a rezistat impactului sancțiunilor, dar un document al Ministerului Economiei, consultat miercuri de Reuters, a arătat că se așteaptă la o scădere a produsului intern brut cu 12,4% în cel mai conservator scenariu, sugerând că presiunea sancțiunilor își pune amprenta.

Indicii bursieri ruși erau în creștere. Indicele RTS, denominat în dolari, a crescut cu 2,7%, la 1.027,0 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a crescut cu 2,3 la sută, la 2.371,3 puncte.

Acțiunile Yandex, listate pe Nasdaq la Moscova, au avut o evoluție superioară, sărind cu aproximativ 8,5 la sută în această zi, după ce compania a raportat o creștere puternică a veniturilor trimestriale de la an la an, dar a semnalat un impact negativ al „evoluțiilor geopolitice” asupra unor operațiuni începând cu 24 februarie.