Cât de fericiți sunt românii: ce loc ocupăm în topul celor mai fericite țări

Cât de fericiți sunt românii: ce loc ocupăm în topul celor mai fericite țări

Finlandezii sunt cei mai fericiți oameni din lume, iar locuitorii din Liban și Afganistan, cei mai puțin fericiți. Asta indică datele dintr-un clasament al celor mai fericite țări.

Finlanda a obținut un scor de 7,82 din 10 – țara nordică cu 5,5 milioane de locuitori se află înaintea Danemarcei, Islandei, Elveției și a Țărilor Jos, într-un top 10 neschimbat al clasamentului. Acest top este dominat de țările europene, în special din Europa de Nord. Așadar, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al cincilea an consecutiv. Nord-europenii au dominat încă o dată primele locuri – danezii fiind pe locul al doilea, urmați de islandezi, elvețieni și olandezi.

„Țările care au înregistrat cele mai mari progrese în clasament au fost Serbia, Bulgaria și România (locul 28). Țările cel mai prost clasate sunt Liban, Venezuela și Afganistan”, conform „World Happiness Report” (Raportul Mondial al Fericirii), un studiu anual sponsorizat de Organizația Națiunilor Unite și lansat în urmă cu un deceniu.

Clasamentul celor mai fericite țări

Libanul se confruntă cu o criză economică gravă și ajunge astfel pe penultimul loc, cu un scor de 2,95 puncte, după Zimbabwe și chiar înaintea Afganistanului, ultima țară în clasamentul pe 2022, cu un scor de 2,40. De asemenea, Rusia a scăzut în clasament, în contextul invaziei din Ucraina. Clasamentul întreg îl poți vedea în poza de mai jos.

În ceea ce privește criteriile utilizate pentru evaluare, studiul folosește în principal sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebați care este nivelul lor de fericire. De asemenea, se folosește Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală și de corupție, pentru a se obține în final un scor general. În acest an, autorii au folosit, de asemenea, date din social media pentru a compara emoțiile oamenilor înainte și după pandemia Covid-19. Ei au constatat „creșteri puternice ale anxietății și tristeții” în 18 țări, dar o scădere a sentimentelor de furie.