Cauți de lucru, vrei bani mai mulți? Iată care sunt șansele, în România

Cauți de lucru, vrei bani mai mulți? Iată care sunt șansele, în România

Odată cu pandemia și mai apoi cu problemele economice apărute pe fondul conflictului militar din Ucraina, oamenii resimt tot mai acut necesitatea de a-și majora veniturile. Tocmai din acest motiv, din ce în ce mai mulți români intenționează să-și schimbe locul de muncă. Din păcate, nu e atât de simplu pe cât pare.

În multe domenii de activitate, oferta de joburi este limitată, iar oamenii întâmpină dificultăți în a reuși să găsească un loc de muncă. Astfel stând lucrurile, e bine să cunoști acele domenii de activitate în cadrul cărora angajatorii pun la bătaie cele mai numeroase oferte de muncă, pentru a ști în ce direcție trebuie să te orientezi, în cazul în care vrei un job nou, cu șanse rapide de angajare.

Care sunt cele mai ofertante domenii de activitate din România

În țara noastră există cinci mari domenii de activitate unde angajatorii caută masiv personal, aceștia confruntându-se cu deficit de forță de muncă. Este vorba despre Vânzări, IT/Telecom, Financiar/Contabilitate, Specialiști/Tehnicieni, Inginerie.

Desigur, în linii mari, cele mai generoase salarii le găsim în sectorul IT/Telecom. Potrivit unei analize a platformei de recrutare BestJobs, un Junior Developer în Iași, câștigă lunar peste 700 de euro, iar un Senior Software Developer are un salariu de 3.500 euro.

Însă, cu experiență, nici în celelalte domenii de activitate nu se câștigă deloc rău. De exemplu, un contabil senior poate fi plătit cu 1.200 de euro pe lună, mai arată aceeași sursă. Salariile sunt mai mici când și experiența persoanei în domeniu este redusă. Astfel, rămânând în zona de contabilitate, aflăm că un contabil junior câștigă în medie 650 de euro lunar.

Totodată, un inginer mecanic câștigă în medie 1100 euro net/lunar, în timp ce un inginer proiectant cu experiență ajunge până la 2.000 de euro, bani „în mână”.

Nici specialiștii și tehnicienii nu se pot plânge de salarii, deși acestea diferă de la un oraș la altul, de la un domeniu la altul. Ca referință, totuși, un electrician în Cluj-Napoca câștigă în medie 800 de euro pe lună.

În cele din urmă, referindu-ne la salariile din Vânzări, aflăm că un reprezentant cu experiență de cel puțin 2 ani câștigă în medie 1.100 de euro/lunar.