15 mart. 2022 | 11:24

Cât costă și de câte panouri solare ai avea nevoie ca să ai curent electric gratis în 100 de m2

ACTUALITATE
Cât costă și de câte panouri solare ai avea nevoie ca să ai curent electric gratis în 100 de m2

În condițiile în care facturile la energia electrică și la gazele naturale se scumpesc de la un sezon la altul sau chiar de la o lună la alta, tot mai mulți români se interesează despre modalitățile cu ajutorul cărora pot să devină independenți din punct de vedere energetic și să-și producă, în propria locuință, energia electrică necesară traiului de zi cu zi.

Așa începe discuția despre panourile solare, cele care te pot ajuta să scapi de povara facturilor, doar că, de la simpla necesitate la instalare și satisfacție este cale destul le lungă, iar soluția ideală pentru fiecare locuință în parte trebuie adaptată nevoilor, obiceiurilor de consum, de specificul climatic al zonei unde este amplasata casa și bugetului familiei respective.

Pentru început, trebuie notat faptul că există trei mari sisteme dintre care beneficiarii pot alege. Este vorba despre on-grid, off-grid și hibrid.

Iată ce înseamnă fiecare dintre ele:

on-grid: nu au nevoie de baterii, folosesc un invertor (indispensabil pentru orice sistem PV ) și sunt conectate la rețeaua națională, oferind o reducere a consumului de curent electric din rețea.

„Când acestea nu pot funcționa la capacitate maximă, ca de exemplu în lunile de iarnă, necesarul de consum este acoperit prin intermediul rețelei de distribuție. Dezavantajul acestor sisteme constă în lipsa unei baterii care să stocheze surplusul de energie produs. În acest caz energia fie se pierde, fie este alimentată mai departe în rețeaua națională. Cu toate acestea, o baterie solară poate fi adăugată ulterior instalației solare”, conform panourisolare365.ro.

off-grid: sunt sisteme independente destinate locuințelor din zone complet izolate, care se află la o distanță mare de rețeaua națională. Pentru a putea funcționa în mod independent instalația solară are în componența sa o baterie solară de 12V sau mai mult (24V, 48V sau bateriile Li-Ion cu voltaje mai mari de 400V). Bancul de baterii stochează surplusul de energie pentru a putea fi folosit pe timp de noapte sau în zilele cu cer noros când randamentul panourilor este mai scăzut.

hibrid: combină caracteristicile primelor două sisteme, astfel că pot produce energie electrică în mod independent, în același timp în care rămân conectate la o sursă auxiliară, fie ea rețea națională de distribuție sau generator. Diferența constă în numărul redus de baterii sau lipsa totală a acestora, datorită racordării la sursa auxiliară. Mai mult decât atât, invertorul hibrid asigură funcționarea optimă a dispozitivelor din casă cu ajutorul funcției de comutare automată de pe sistem fotovolatic pe baterii pe rețea sau invers.

Dacă locuința ta are o suprafață redusă, să presupunem 100 m2, ” cea mai bună alegere o reprezintă panourile monocristaline, cunoscute pentru tehnologia avansată și eficiența crescută peste 20%”, precizează sursa citată.

Un alt aspect important este numărul de panouri de care ai nevoie. Orice specialist îți va spune că acest lucru se stabilește după ce se efectuează un calcul legat de consumul de energie, suprafața și tipul acoperișului.

În linii mari, suma investită pentru panourile solare, indiferent de sistemul ales, se amortizează în circa 5-10 ani de folosință.

„Nu putem determina un cost exact, deoarece oferta diferă de la un client la altul și de la o casă la alta. Un sistem complet poate ajunge chiar și la 1.600 de euro per kilowatt instalat, în timp ce sistemele mai ieftine, sub 1000 euro nu îți vor garanta neapărat o calitate bună a echipamentelor. În următoarele rânduri îți vom prezenta câteva prețuri orientative care sperăm că îți vor fi de folos.

Un sistem off-grid ce alimentează un frigider de 30-40 Watti, un televizor și 4 becuri LED pornește de la 1100 euro.

Costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperiș pornesc de la 0.8 -1 eur./watt peak (Wp). Estimativ prețul unei instalații solare începe de la 3.200 euro. Dacă alegi să încorporezi și o baterie solară în sistemul tău un calcul de început pornește de la 1100-1500 euro per kilowatt instalat, fără TVA„, mai arată sursa citată.

Nu uita că ai nevoie și de anumite avize, dacă optezi pentru on-grid

Sistemul off-grid poate fi montat la liber, însă panourile on-grid, conectate la rețeaua publică de energie, nu pot fi montate fără o serie de acte.

Pentru acestea din urmă vei avea nevoie de certificat de urbanism, autorizație de construcție (administrația locală sau județeană), aviz de salubrizare emis de o firma de salubritate locală, avizul de telefonizare, acord de mediu și avizul de mediu care se obțin de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), aviz de la ISU, aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), aviz de amplasament (de la operatorul la rețeaua căruia dorești să te conectezi), aviz tehnic de racordare, certificatul de racordare este emis pentru un loc de consum și/sau producere de energie electrică prin intermediul panourilor solare, licență de producere și acreditare a energiei electrice, emise de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare in domeniul Energiei).

De ultimele două documente vei avea nevoie doar dacă vrei să vinzi excesul de energie electrică produs de sistemul tău.