26 iul. 2022 | 07:35

Cât au cheltuit românii anul acesta și pe ce: diferențele față de 2021 sunt vizibile

ACTUALITATE
Cât au cheltuit românii anul acesta și pe ce: diferențele față de 2021 sunt vizibile

Toate domeniile au fost afectate de pandemie, inflație și război. Oamenii au renunțat la multe dintre obiceiurile lor, dar situația s-a schimbat după relaxarea restricțiilor. Iată cât și cum au cheltuit românii anul acesta.

Astfel, în prima jumătate a anului 2022, românii au efectuat 86 de milioane de tranzacții cu Revolut. Asta înseamnă cu 31% mai multe decât față de primul semestru al anului 2021. De asemenea, volumul total al plăților realizate cu aplicația financiară s-a majorat cu 29% în primele șase luni ale anului, față de perioada similară de anul trecut.

În ceea ce privește comportamentul de consum al clienților români, turismul a generat cea mai mare creștere, cu +84% pentru bugetele alocate călătoriilor. În plus, numărul tranzacțiilor efectuate în contextul mobilității turistice aproape s-a dublat (+93%).

Românii au cheltuit pe socializare

Pe de altă parte, românii au alocat mai puțini bani serviciilor și utilităților. În această perioadă, față de primele șase luni ale anului trecut, cheltuielile cu serviciile au scăzut cu 10%, iar cea mai modestă creștere, de 1,7%, a fost remarcată pentru segmentul utilităților.

De asemenea, anul acesta românii reduc cheltuielile cu shopping-ul și valorizează mai mult experiențele pozitive, precum călătoriile. Românii au fost mai atenți cu banii și au cheltuit mai puțin pentru shopping sau în supermarketuri. În primele șase luni ale anului, s-a constatat o reducere a ponderii cheltuielilor cu shopping-ul de la 21% la 17%, iar în cazul cumpărăturilor din supermarket-uri, ponderea s-a diminuat de la 16% la 13,5%.

Dar, odată cu relaxarea restricțiilor, ponderea cheltuielilor cu divertismentul a crescut (de la 14% la 17%), a celor din restaurante și cafenele (de la 7,4% la 9,8%) și a celor cu călătoriile (de la 5% la 7%), în totalul cheltuielilor realizate în primele șase luni ale anului, comparative cu primele șase luni din 2021.

Ca referință, un utilizator de Revolut din România a cheltuit, în medie, 501 EUR pentru divertisment, în primele 6 luni ale anului, 374 EUR pentru călătorii, 299 EUR pentru shopping, 255 EUR pentru achiziții diverse, 175 EUR pentru utilități.