12 mart. 2022 | 10:00

Care este cel mai rapid browser de internet în 2022, Chrome, Safari sau altceva

ACTUALITATE
Care este cel mai rapid browser de internet în 2022, Chrome, Safari sau altceva

Dacă ai făcut o investiție fabuloasă într-un Mac, ar fi bine să folosești browserul nativ, Safari, pentru a profita la maxim de optimizările software din spate. Dacă ai un PC cu Windows, Chrome a fost cel mai bun de mulți ani. Între timp, lucrurile se mai schimbă, cel puțin aparență.

Google Chrome a făcut o treabă grozavă în a profita la maxim de resursele hardware ale unui PC în ultimii ani. Chiar dacă mai are în continuare probleme de performanță în momentul în care ai zeci de taburi deschise simultan, gigantul din Mountain View s-a străduit să mai optimizeze acest aspect. Cea mai recentă iterație, din câte se pare, spulberă până și mitul că niciun browser nu este mai performant pe Mac decât Safari.

Google Chrome, mai bun ca niciodată

Google se dă peste cap pentru a te convinge că are cel mai bun browser de pe piață, iar având în vedere cota de piață dominantă și actualizările recente, are mari șanse să aibă dreptate. Recent lansatul Chrome 99, de exemplu, conform celor de la Google, este semnificativ mai rapid pe macOS și Android. Cu accent pe viteză, se pare că a reușit chiar să depășească până și Safari, cu aproximativ 7% în teste sintetice și cu 15% pe partea de procesare grafică.

Dacă nu cumva au deformat un pic realitatea, cei de la Google insistă pe faptul că până și browserul nativ de Mac, Speedometer, rulat pe un MacBook Pro cu M1 Max, Chrome a ieșit mai bine în teste decât Safari. Comparativ cu momentul inițial din 2020, când s-au lansat primele Mac-uri cu M1, la finele lui 2020, cea mai recentă versiune de Chrome este mai rapidă cu aproximativ 43% decât atunci. Pentru a atinge această performanță remarcabilă, Google a introdus un nou motor de compilare pentru JavaScript cu beneficii importante pentru procesoarele Apple.

Pe Android și pe Windows, Chrome a fost dintotdeauna cele mai rapid browser, dar odată cu varianta 99, se pare că a mai câștigat un salt de aproximativ 15%, în anumite condiții.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele