Capcană pentru românii îndatorați la bănci: evită să faci asta, dacă ai un credit

Capcană pentru românii îndatorați la bănci: evită să faci asta, dacă ai un credit

În cazul în care ai credit la bancă, poate că ar fi oportun să fii un pic mai atent, de acum încolo, la modul în care alegi să-l gestionezi, întrucât ai șanse reale să pici într-o capcană uriașă, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Din nefericire, ROBOR a atins cote astronomice în ultima perioadă, având cel mai ridicat nivel în ultimii 12 ani. În mod evident, asta înseamnă dobânzi mult mai mari pentru cei care au făcut credite la bănci.

La un calcul simplu, un credit de 250.000 de lei, pe 30 de ani, te aduce în situația în care să plătești cu 1.000 de lei mai mult decât până acum, informează profit.ro.

Lesne de înțeles că mulți români nu își mai permit acum să plătească ratele, având în vedere că aceasta nu este singura povară, luând în calcul creșterea accelerată a prețurilor, la nivel general.

Totuși, Guvernul a adoptat o serie de norme metodologice prin care româii ar putea să-și amâne plata ratelor cu până la 9 luni.

Amânarea ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine

Desigur, 9 luni de respiro ar putea să sune ca o idee bună, însă specialiștii nu recomandă aces lucru, decât dacă un ai, sub nicio formă, de ales.

Totuși, trebuie menționat că toți cei care vor să beneficieze de amânare vor trebui să dovedească că le-au crescut cheltuielile cu 25%, pe fondul crizei actuale.

Așa cum menționam anterior, ai face, totuși, bine, să eviți amânarea, de vreme ce dobânzile au o tendință de creștere, iar la sfârșitul perioadei, atunci când va trebui să o iei de la capăt cu plata de unde ai rămas, s-ar putea să ai surpriza ca ratele tale să fie și mai mari.

În concluzie, dacă ai posibilitatea să plătești acum, încearcă să o faci. „Ce-i în mână, nu-i minciună”, spune o veche vorbă românească.