Câți bani scot bogătașii României din buzunar, când își cumpără case. Noi nu vedem atâția bani decât în filme, e ireal

Câți bani scot bogătașii României din buzunar, când își cumpără case. Noi nu vedem atâția bani decât în filme, e ireal

Românul are împământenită dorința de a deveni proprietar. E un adevăr atestat de numeroase statistici care ne prezintă printre popoarele care au cea mai mare pondere de proprietari de locuințe, iar acest obiectiv e transmis de la o generație la alta.

Așa se face că, indiferent că avem 20, 40 sau 50 de ani, scopul nostru principal este să reușim să accesăm un credit sau să economisim pentru a ne plăti casa, ca să avem o bătrânețe tihnită, să lăsăm ceva în urma noastră sau, pur și simplu, să fim și noi în rândul lumii, așa cum e cutuma.

Cei mai mulți dintre noi, oameni muncitori, simpli, ne orientăm în funcție de preț. Desigur, contează zona, proximitatea față de anumite obiective, dar în general prețul dictează interesul, iar oamenii obișnuiți nu sar, de obicei, de 100.000 – 150.000 de euro cel mult.

Pentru tineri, prețurile cel mai acceptate sunt în jurul valorii de 70.000 de euro, urmând ca, atunci când familia se extinde și situația financiară se îmbunătățește locuința poate să fie schimbată cu una mai mare, deci și mai scumpă.

Ideea principală este că, fie că vorbim de 70 sau de 150.000 suntem foarte departe de prețurile pe care magnații României le plătesc, când vine vorba despre locuințe.

Pentru ei există o piață de lux, cu adevărate palate, cu finisaje premium și design desprins din paginile celor mai excentrice reviste. Aici, prețurile sunt de milioane, dar la fel și sentimentul pe care îl ai când locuiești într-o asemenea proprietate. Mai mult decât atât, se pare că sunt și în creștere.

Cât te costă să-ți cumperi propriul palat în România

Conform lui Alexandru Botez, fondatorul platformei Luxuryimob, care a vorbit despre piața imobiliară de lux pentru Forbes.ro, se pare că magnații scot și ei mai mulți bani din portofel, din cauza inflației.

“Cu un război la granițele României și o inflație în creștere, prețurile s-au majorat cu peste 5 – 11,2%”, spune Botez pentru sursa citată, completând că “în orașele din România, vorbim concret de prețuri de la 1.700 euro/mp până la 2.500-3.000 euro /mp. Iar la Cluj și București, de prețuri între 4.000 și 8.000 euro/mp în pozițiile unicat.” (A.B.)

Ce proprietăți cumpără oamenii pentru care banii nu sunt o problemă? De exemplu Palatul Bragadiru își așteaptă cumpărător, fiind scos la vânzare la 25 milioane de euro.