Când poți primi compensații de la firmele de distribuție electrică: trebuie să-ți cunoști drepturile

Când poți primi compensații de la firmele de distribuție electrică: trebuie să-ți cunoști drepturile

În calitate de consumator de energie electrică, trebuie să știi că legislația în materie tocmai a suferit modificări importante, aduse de ANRE, care sunt în favoarea ta.

Potrivit schimbărilor recent adoptate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii români de energie electrică beneficiază de anumite compensații, în niște condiții speciale.

Despre ce compensații este vorba, mai exact

Concret, instituția tocmai a modificat standardul de performanță pentru activitatea de energie electrică și a stabilit și compensații care trebuie plătite de firmele de distribuție dacă nu se încadrează în termenele legale.

Firmele distribuitoare de energie electrică au obligația de a citi cu o anumită frecvență contoarele clienților racordați la rețeaua de distribuție. Perioadele nu sunt întâmplătoare, ci sunt clar prevăzute de legislația în materie, atât pentru clienții consumatori casnici, cât și pentru cei non-casnici. Astfel, pentru primii, citirea nu poate fi la un interval mai mare de trei luni. În cazul celor din urmă, legea prevede că această citire se face la un interval la maximum șase luni, iar pentru prosumatori citirea se face obligatoriu lunar.

„Astfel, în fiecare dintre cele trei situații de mai sus, operatorul de distribuție va acorda o compensație de 10 lei clientului, dacă a citit contorul mai târziu, din vina sa. Compensația se acordă automat, dar nu și în situația în care întârzierea nu a fost din vina companiei – dacă blocul de măsurare este în incinta proprietății și angajatul nu a putut intra să îl citească, de exemplu.

Mecanismul de acordare a compensațiilor va intra în vigoare începând cu 30 iunie”, conform explicațiilor economica.net.

De asemenea, trebuie notat faptul că “OD are obligația de a asigura accesul la datele istorice de consum ale utilizatorilor care beneficiază de sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice, în conformitate cu prevederile condițiilor-cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național, aprobate prin ordin al președintelui ANRE, în vigoare”.

Citește și: