România dispune, încă, de vaste resurse care pot ajuta la scăderea facturilor. Una dintre ele sunt apele geotermale, aceste resurse fiind la îndemnâna autorităților să le folosească. Mai multe studii realizate în ultimii ani, au certificat faptul că există posibilități de utilizare a energiei apelor geotermale într-un sistem centralizat de încălzire. Un astfel de proiect a fost lansat în 2021 în Oradea. O licitație pentru utilizarea energiei geotermale pentru încălzirea locală.
În țara noastră au fost descoperite numeroase resurse de ape geotermale, în special în zona de vest, pe Valea Oltului și în zona Capitalei. Conform unor date aceste ape termale ar genera o energie termică disponibilă anual de peste 2.106 MWh.
Această energie este utilizată în special în zona de vest pentru prepararea agentului termic utilizat în sistemele de încălzire urbană. Apele geotermale sunt folosite pentru încălzirea directă a locuințelor individuale și pentru băile termale din hoteluri și unități balneare.
Apele termale din subsolul României, cu temperaturi cuprinse între 60 și 100 de grade, constituie resurse mici, fiind nerentabile pentru producerea de energie electrică.
În zona de sud a țării, exceptând utilizările locale, o utilizare notabilă a resurselor geotermale se regăsește pe Valea Oltului. În orașul Călimănești se face încălzire folosind apa caldă de la un foraj situat pe malul drept al râului Olt.
Un alt proiect a fost inițiat anul trecut în Oradea, scoțându-se la licitație de Termoficare Oradea un contract de proiectare și execuție pentru utilizarea resurselor de energie geotermală ale orașului. Tot în Oradea există singura centrală geotermală din România, o mică unitate ORC care funcționează în oraș.
Lucrurile aici stau mult mai bine, din punct de vedere al infrastucturii de transport. Deja funcționează, așa cum spuneam, în Călimănești. Un astfel de proiect este clar că va diminua costurile și, bineînțeles, facturile locuitorilor din oraș pentru căldură. Apele geoteramle folosite deja aici sunt extrase de la 3.000 de metri adâncime și acoperă aproapte tot necesarul de încălzire din zonă.
„Am discutat cu firma care deţine pachetul majoritar al acţiunilor sondelor de la Călimăneşti. Au spus că în 2023 – 2024 s-ar putea implementa acest proiect şi la Râmnicu Vâlcea. Fiind vorba despre energie verde pot fi accesate uşor fonduri europene.
Trebuie adusă doar conducta de la Călimăneşti la Râmnicu Vâlcea. S-au arătat dispuşi să investească şi ei între 25 şi 30 de milioane de euro, bănuiesc că pentru transport şi pentru conductă”, a declarat, pentru „Adevărul”, primarul Mircia Gutău.
Apa geotermală provenită din zăcământul geotermal de lângă orașul Călimănești are un debit de apă disponibil de 18 l/s, în volum constant. Puterea termică maximă obținută este de aproximativ 4,5 MW. După ce este extrasă, apa este răcită până la o temperatură de 30 de grade. Gazele combustibile separate din apa caldă au un conținut de metan de peste 88% și o putere calorifică redusă 8,9 kWh.
Localitatea are aproximativ 8. 500 de locuitori permanenți. Din aceștia 20% locuiesc în apartamente încălzite și alimentate cu apă caldă menajeră din sistemul de încălzire urbană, care funcționează cu ape geotermale. În perioada de iarnă 2019-2020, la acest sistem au fost racordați 520 de consumatori, apartamente, case individuale, instituții publice și operatori economici. Cu alte cuvinte, putem spune că este un proiect de succes, iar locuitorii plătesc mult mai puțin.