17 apr. 2022 | 23:49

Orașul din România unde oamenii pot scăpa de facturile uriașe. Soluția găsită de autorități

Știri Locale
Orașul din România unde oamenii pot scăpa de facturile uriașe. Soluția găsită de autorități
Un astfel de proiect este clar că va diminua facturile locuitorilor din oraș

România dispune, încă, de vaste resurse care pot ajuta la scăderea facturilor. Una dintre ele sunt apele geotermale, aceste resurse fiind la îndemnâna autorităților să le folosească. Mai multe studii realizate în ultimii ani, au certificat faptul că există posibilități de utilizare a energiei apelor geotermale într-un sistem centralizat de încălzire. Un astfel de proiect a fost lansat în 2021 în Oradea. O licitație pentru utilizarea energiei geotermale pentru încălzirea locală.

Apele geotermale, o resursă de încălzire ieftină

În țara noastră au fost descoperite numeroase resurse de ape geotermale, în special în zona de vest, pe Valea Oltului și în zona Capitalei. Conform unor date aceste ape termale ar genera o energie termică disponibilă anual de peste 2.106 MWh.

Această energie este utilizată în special în zona de vest pentru prepararea agentului termic utilizat în sistemele de încălzire urbană. Apele geotermale sunt folosite pentru încălzirea directă a locuințelor individuale și pentru băile termale din hoteluri și unități balneare.

Apele termale din subsolul României, cu temperaturi cuprinse între 60 și 100 de grade, constituie resurse mici, fiind nerentabile pentru producerea de energie electrică.

În zona de sud a țării, exceptând utilizările locale, o utilizare notabilă a resurselor geotermale se regăsește pe Valea Oltului. În orașul Călimănești se face încălzire folosind apa caldă de la un foraj situat pe malul drept al râului Olt.

Un alt proiect a fost inițiat anul trecut în Oradea, scoțându-se la licitație de Termoficare Oradea un contract de proiectare și execuție pentru utilizarea resurselor de energie geotermală ale orașului. Tot în Oradea există singura centrală geotermală din România, o mică unitate ORC care funcționează în oraș.

Râmnicu Vâlcea se gândește se introducă acest sistem de încălzire

Lucrurile aici stau mult mai bine, din punct de vedere al infrastucturii de transport. Deja funcționează, așa cum spuneam, în Călimănești. Un astfel de proiect este clar că va diminua costurile și, bineînțeles, facturile locuitorilor din oraș pentru căldură. Apele geoteramle folosite deja aici sunt extrase de la 3.000 de metri adâncime și acoperă aproapte tot necesarul de încălzire din zonă.

„Am discutat cu firma care deţine pachetul majoritar al acţiunilor sondelor de la Călimăneşti. Au spus că în 2023 – 2024 s-ar putea implementa acest proiect şi la Râmnicu Vâlcea. Fiind vorba despre energie verde pot fi accesate uşor fonduri europene.

Trebuie adusă doar conducta de la Călimăneşti la Râmnicu Vâlcea. S-au arătat dispuşi să investească şi ei între 25 şi 30 de milioane de euro, bănuiesc că pentru transport şi pentru conductă”, a declarat, pentru „Adevărul”, primarul Mircia Gutău.

Proiectul  pe bază de ape geotermale de la Călimănești, unul de succes

Apa geotermală provenită din zăcământul geotermal de lângă orașul Călimănești are un debit de apă disponibil de 18 l/s, în volum constant. Puterea termică maximă obținută este de aproximativ 4,5 MW. După ce este extrasă, apa este răcită până la o temperatură de 30 de grade. Gazele combustibile separate din apa caldă au un conținut de metan de peste 88% și o putere calorifică redusă 8,9 kWh.

Localitatea are aproximativ 8. 500 de locuitori permanenți. Din aceștia 20% locuiesc în apartamente încălzite și alimentate cu apă caldă menajeră din sistemul de încălzire urbană, care funcționează cu ape geotermale. În perioada de iarnă 2019-2020, la acest sistem au fost racordați 520 de consumatori, apartamente, case individuale, instituții publice și operatori economici. Cu alte cuvinte, putem spune că este un proiect de succes, iar locuitorii plătesc mult mai puțin.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro