24 oct. 2022 | 12:55

Câinele tău te „judecă” la fel de mult ca pisica ta: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Câinele tău te „judecă” la fel de mult ca pisica ta: ce au descoperit cercetătorii

Ai simțit vreodată că câinele tău te „judecă”? După cum se dovedește, s-ar putea să fi simțit bine, indică noi cercetări în urma cărora s-a descoperit că aceste animale sunt capabile să recunoască competența oamenilor de a îndeplini anumite sarcini.

Un nou studiu i-a determinat pe oamenii de știință să încerce să deschidă un recipient pentru hrană sub privirea atentă a câinilor flămânzi.

Experimentul care i-a ajutat pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine comportamentul canin

Practic, primul participant uman a reușit să deschidă cutia, în timp ce în a doua persoana nu a reușit – sau s-a prefăcut. În scopul studiului, aceștia au fost etichetați în consecință: „competenți” și „incompetenți”.

Cei doi au încercat apoi să deschidă în același timp recipiente, care în unele situații conțineau mâncare, iar alteori erau goale. Dacă acestea aveau hrană în ele, câinii se uitau la cel „competent” mai mult decât la persoana care se chinuia să deschidă un recipient ce nu conține „de-ale gurii”.

Femelele au fost, aparent, deosebit de receptive la competență, fiind mai probabil să se apropie de persoana competentă atunci când mâncarea era în joc. Atunci când recipientele s-au dovedit a fi goale, câinii nu au arătat nicio preferință pentru cel competent sau incompetent, indicând că le pasă doar dacă la sfârșitul acțiunii se lasă cu mâncare.

„Acest rezultat sugerează un lucru cert: câinii pot recunoaște diferite niveluri de competență la oameni și că această capacitate le influențează comportamentul în funcție de prima situație”, au concluzionat autorii studiului. „Datele noastre indică, de asemenea, că ar trebui acordată mai multă atenție diferențelor de sex, în abilitățile de evaluare socială ale câinilor”, s-a mai spus.

Cercetările au descoperit, de asemenea, că aceste animale sunt capabile să recunoască nivelul de stres al oamenilor și fac asta analizând atât transpirația, cât și respirația.

Așadar, iată un mit care a fost, în sfârșit, spulberat. Dacă înainte se spunea că pisicile sunt animale mult mai egoiste decât cățeii, se pare că nici cei din urmă nu duc lipsă de această trăsătură, așa cum nu-i lipsește, de altfel, nici omului.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele