Un studiu fascinant oferă o perspectivă unică asupra modului în care câinii văd lumea
Punerea unor câini drăguți într-un aparat RMN și urmărirea creierului lor în timp ce se uită la filme ar putea suna ca un moment grozav. Ca bonus, poate fi și educațional. Iată ce au văzut câinii.
O echipă de oameni de știință a făcut exact asta, folosind învățarea automată, pentru a decoda procesarea vizuală care are loc în mintea unei perechi de câini. Ei au descoperit o diferență fascinantă între percepția canină și cea umană: câinii sunt mult mai adaptați vizual la acțiuni, mai degrabă decât cine sau ce realizează acele acțiuni.
Aceasta ar putea fi o piesă importantă a puzzle-ului cogniției canine, deoarece dezvăluie ce priorități are creierul unui câine când vine vorba de viziune.
Cum văd câinii lumea
„Deși munca noastră se bazează pe doar doi câini, oferă dovada conceptului că aceste metode funcționează pe patrupede”, spune neurologul Erin Phillips, de la Universitatea Emory.
„Sper că această lucrare ajută la deschiderea drumului pentru alți cercetători să aplice aceste metode la câini, precum și la alte specii, astfel încât să putem obține mai multe date și perspective mai bune asupra modului în care funcționează mintea diferitelor animale”.
Cercetarea, după cum a remarcat Phillips, a fost efectuată pe doi câini, Daisy și Bhubo. Echipa a filmat trei videoclipuri de 30 de minute, folosind un selfie stick, cu conținut specific câinilor. Aceasta a inclus câini care alergau și oamenii care interacționau cu câinii, oferindu-le animalelor de companie mâncăruri. Alte activități au inclus vehicule care trec, oameni care interacționează între ei, o căprioară care traversează o potecă, o pisică într-o casă și câini care se plimbă în lesă.
Lui Daisy și Bhubo li s-au arătat fiecare aceste filme în trei sesiuni de 30 de minute, cu un total de 90 de minute, în timp ce se relaxau neîngrădit într-un aparat fMRI. Această realizare remarcabilă a fost obținută prin utilizarea tehnicilor de antrenament concepute de psihologul Gregory Berns, care a reușit pentru prima dată să efectueze un RMN unui câine complet treaz și nereținut în urmă cu un deceniu.