08 mart. 2022 | 18:01

Cadou nedorit pentru români, fix de Ziua Femeii: vom băga mai adânc mâna în buzunar

ACTUALITATE
Cadou nedorit pentru români, fix de Ziua Femeii: vom băga mai adânc mâna în buzunar

Din nefericire, evoluțiile de pe piețele energetice ne arată faptul că va trebui să băgăm mai adânc mâna în buzunar, pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi, cu plata facturilor și mâncarea.

Cifrele oficiale arată că, marți, chiar de Ziua Femeii, prețul mediu zilnic de pe piața energiei cu livrare în această zi a atins un nou maxim istoric, de 2.674 lei/MWh sau 540 euro/MWh, cu o pătrime peste precedentul record, realizat doar cu o zi în urmă, conform unei analize Profit.ro.

„În prezent, pe piața internă, dar și pe cea regională există un deficit de capacitate de producție. În plus, o importantă parte din energia electrică produsă în UE este pe bază de gaz, prețul energiei fiind dat de prețul marginal superior în funcție de sursă. Iar în cazul UE, acesta este prețul energiei produse în centralele pe gaz, ca urmare a aprecierii cotațiilor în urma conflictului din Ucraina”, explică sursa citată.

Nu sunt vești bune nici în privința petrolului și a gazelor naturale

Se pare că duminică seara prețul barilului de petrol Brent – de referință la nivel global – a depășit pentru scurt timp, nivelul de 139 de dolari. Astfel, s-a apropiat periculos de mult de nivelul record din anul 2008. Amintim că recordul absolut al prețului petrolului a fost de 147,50 de dolari / baril, în cursul crizei financiare din 2008.

Și pe piață nord-americană de tranzacționare – US West Texas Intermediate (WTI) – prețul petrolului a atins câteva minute, duminică seară, valoarea de 130,50 de dolari, conform Reuters.

De asemenea, prețul gazelor cu vânzare în luna aprilie tranzacționat la Central European Gas Hub – cel care ne influențează și pe noi – a ajuns în prima zi a acestei săptămâni la nu mai puțîn de 287 de euro/MWh, de la 195 de euro, pentru livrare cu aceeași scadență în dată de 4 martie și 163 de euro, cât a fost prețul mediu in ziua precedentă.