Care sunt efectele asupra României din cauza războiului din Ucraina? Țara noastră are o economie mică și cu relații puțin dezvoltate în Rusia, astfel că ne va afecta mai puțin conflictul actual. Cu toate astea, există sincope care se vor resimți puternic într-o anumită direcție. Specialiștii vin cu avertizări pentru cum vor evolua lucrurile de acum înainte. Creșterea prețurilor la petrol și gaze va fi un minus imens.
România are o economie mică, iar relațiile sunt puțin dezvoltate cu Rusia. Sancțiunile pe care Occidentul și SUA i le pun Rusiei ne afectează mai puțin pe noi față de alte țări, dar cu toate astea minusurile se vor resimți.
Conflictul actual va avea efecte negative pe toate planurile: creșterea prețurilor la petrol și gaze va duce la o creștere generalizată a prețurilor, investițiile vor stagna sau se vor orienta spre zone mai stabile.
Mai mult decât atât, vor fi reduceri la nivelul importurilor și al exporturilor. Impactul războiului ar putea încetini creșterea economică în România, oricum abia revenindu-și după criza sanitară. Petrolul se estimează că va ajunge la 120-125 de dolari și s-ar putea să rămână la acest stadiu o bună perioadă.
Experții susțin că 80% din inflație e dictată de prețurile la energie în țară. Cu toate astea, există multe variabile, dar și lucruri certe. Economia românească are o structură nefericită, lucru care ne va afecta în special în situația dată.
Cu toții știm că importurile în această perioadă sunt afectate, iar România nu prelucrează în țară materiile prime. Mai exact, 70% din alimente sunt importate, iar acest lucru în condițiile stresului național devalorizează monedele. Datele arată că România a intrat într-o recesiune economică tehnică.
,,Agresiunea la adresa Ucrainei a adus în fața noastră, inclusiv pentru guvernul de la București, momentul să punem umărul cu toții la ceea ce nu am reușit să facem după Crimeea: să ne decuplăm, încet dar sigur, de la dependența economică față de Rusia. A adus în fața noastră momentul să regândim structura lanțurilor de aprovizionare care astăzi, aparent, ne fac viața ușoară dar care, în realitate, provoacă numeroase fisuri în arhitectura Uniunii Europene.
Da, acest lucru va presupune un efort uriaș de reconfigurare a unor lanțuri valorice critice și va atrage după sine un preț scump, dar așa cum vecinii ucraineni își apără necondiționat țara în fața gloanțelor și rachetelor, așa ar trebui să ne sacrificăm și noi să ne salvăm Europa. Nu poți să stai liniștit la tine în casă știind că te încălzești cu gaz rusesc, iar în curtea vecinului tău zboară rachete făcute din banii pe care i-ai plătit pentru confortul tău”, susține Cristina Prună, deputat USR, pentru digi24.ro.