01 mart. 2022 | 11:08

A șasea zi de război: Portul ucrainean Mariupol se află sub bombardamente constante, mai mulți civili au murit

ULTIMA ORĂ
A șasea zi de război: Portul ucrainean Mariupol se află sub bombardamente constante, mai mulți civili au murit

Primarul orașului ucrainean Mariupol a declarat, marți dimineață, că orașul portuar din sudul Ucrainei a fost supus unor bombardamente constante care au ucis civili și au avariat infrastructura, în timp ce Rusia a început a șasea zi a invaziei sale.

Portul Mariupol, încercuit de forțele armate ruse

„Avem cartiere rezidențiale bombardate de cinci zile. Ne bombardează cu artileria, ne bombardează cu GRADS, ne lovesc cu forțele aeriene”, a declarat Vadym Boichenko într-o transmisiune în direct la televiziunea ucraineană.

„Avem infrastructură civilă avariată – școli, case. Sunt mulți răniți. Sunt femei, copii uciși”, a mai spus el.

Cel mai mare producător de oțel din Ucraina, Metinvest BV, are majoritatea instalațiilor sale situate în Mariupol, unde și-a oprit producția. Compania a trimis acasă majoritatea muncitorilor, în timp ce turele reduse au asigurat că echipamentele nu se defectează.

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost, de asemenea, atacat puternic, a declarat marți, șeful administrației regionale, în timp ce un consilier al președintelui țării a declarat că Rusia bombardează în mod deliberat orașele pentru a răspândi panica în rândul ucrainenilor.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune specială” despre care spune că nu este concepută pentru a ocupa teritoriu, ci pentru a distruge capacitățile militare ale vecinului său sudic și pentru a captura ceea ce consideră naționaliști periculoși.

Convoi uriaș de vehicule militare se îndreaptă spre Kiev

Un convoi uriaș de vehicule militare rusești avansează spre capitala Ucrainei, Kiev, marți dimineață, în a șasea zi a invaziei.

Rușii și-au lansat atacul joia trecută din trei direcții principale: nord, sud și est.

Au fost lovite ținte din întreaga țară, în timp ce trupele rusești au pătruns în Ucraina. Luni, imaginile din satelit au dezvăluit un convoi de vehicule militare rusești de 65 de kilometri (40 de mile) care se îndrepta spre sud, spre Kiev, ajungând la marginea Hostomel, aeroportul din vestul capitalei.

Forțele rusești au ajuns vineri în apropiere de Obolon, la periferia Kievului, dar până acum nu au avansat în centrul capitalei. Armata ucraineană afirmă că trupele ruse au încercat în repetate rânduri să ia cu asalt periferia capitalei, fără succes.

Trupele rusești aeropurtate și ale forțelor speciale au fost raportate ca fiind implicate în confruntări urbane în nord-vestul Kievului, dar forțele mecanizate, cum ar fi tancurile și vehiculele blindate, nu se află încă în capitală, informează BBC.

Duminică, au fost raportate ciocniri cu așa-numitele grupuri de sabotori pe străzile orașului – iar un depozit de petrol a fost lovit la Vasylkiv, la sud de oraș.

Rusia controlează acum în totalitate părți semnificative din teritoriul Ucrainei. După ce apărarea antiaeriană și alte infrastructuri militare ale Ucrainei au fost atacate joi, coloane de tancuri s-au deplasat pe poziții, susținute de artilerie și de aviație.