02 apr. 2022 | 09:08

Bill Gates finanțează proiectul viitorului: cum se extrage apa din aer și ce se obține din asta

ACTUALITATE
Bill Gates finanțează proiectul viitorului: cum se extrage apa din aer și ce se obține din asta

Firma Breakthrough Energy Ventures a lui Bill Gates sprijină Source Global, cu sediul în Scottsdale, Arizona, un start-up care extrage apă din aer. Iată la ce ajută.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ jumătate din populația lumii va trăi în zone cu insuficiențe legate de apă în mai puțin de trei ani. În acest sens, hidropanourile Source Global creează apă din aer și o aduc acolo unde este cea mai necesară. Sunt ca panourile solare, cu excepția faptului că, în loc de electricitate, produc apă, conform CNBC. CEO-ul Cody Friesen a inventat panourile în 2014 la Școlile de Inginerie Ira A. Fulton de la Arizona State University.

Un an mai târziu, a transformat această știință în Source Global. Panourile start-up-ului costă aproximativ două mii de dolari bucata.

„Luăm lumina soarelui și aerul și putem produce apă potabilă, practic, oriunde pe planetă”, a spus Friesen. „Așadar, luăm apa care din punct de vedere istoric a fost probabil cea mai mare provocare a umanității și o transformăm într-o resursă regenerabilă care este perfectă în esență peste tot”.

Bill Gates

Bill Gates – co-fondator al companiei Microsoft Corporation

Bill Gates finanțează proiectul Source Global

Hidropanourile Source preiau vapori de apă din aer și îi împachetează într-o formă care este de aproximativ zece mii de ori mai concentrată decât în ​​atmosferă. Folosind căldura soarelui, sistemul transformă moleculele în apă lichidă, care este colectată într-un rezervor din interiorul panoului și apoi eliberată ca apă pură. Până în 2018, Friesen instalase o serie de 40 de hidropanouri în Kenya, unde membrii Fundației Samburu Girls se confruntau zilnic cu pericole în călătoriile lor pentru a găsi apă. Acum au propria lor sursă de apă.

„Acum putem face apă acasă, la școală, în comunitatea dumneavoastră într-un mod care o aduce cu adevărat în secolul XXI”, a spus Friesen.

Hidropanourile Source sunt instalate în 52 de țări, în 450 de proiecte. Compania a strâns 150 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv Breakthrough Energy Ventures de la Bill Gates, BlackRock, Duke Energy și Lightsmith Group.

Acest tip de tehnologie este extrem de necesar în locuri precum India, unde se estimează că opt sute de mii de sate nu au apă potabilă curată. Friesen a citat Organizația Mondială a Sănătății, arătând că până în 2025 „jumătate din populația lumii se va afla în zone cu stres hidric”.

De asemenea, există și o nevoie casnică. În SUA, există 1,5 milioane de mile de țevi de plumb încă în pământ și aproximativ 750 de conducte de apă se întrerup pe zi, potrivit lui Friesen. Oportunitatea de afaceri, a spus el, este enormă.