Ce pierderi are Rusia după mai bine de o lună de la război

Ce pierderi are Rusia după mai bine de o lună de la război

Armata ucraineană anunță „lovituri zdrobitoare“ pentru trupele ruse, în contextul războiului Rusia-Ucraina: patru avioane, trei elicoptere și mai multe avioane fără pilot doborâte în ultimele 24 de ore. Statul Major al forțelor ucrainene a adăugat că rușii nu au mai făcut alte cuceriri și că în prezent se concentrează pe „consolidarea și menținerea frontierelor ocupate anterior“. Mai multe detalii, în continuare.

Pierderile Rusiei de la începutul războiului

Update 6 aprilie – Din 24 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, până pe 6 aprilie, pierderile de echipament ale Rusiei sunt semnificative.

Bilanțul făcut de Ministerul ucrainean al Apărării:
 • militari – aproximativ 18.600;
 • tancuri – 684;
 • vehicule blindate de luptă – 1.861;
 • sisteme de artilerie – 332;
 • lansatoare multiple de rachete – 107;
 • mijloace de apărare aeriană – 55;
 • avioane – 150;
 • elicoptere – 135;
 • vehicule – 1.324;
 • nave/bărci – 7;
 • rezervoare de combustibil – 76;
 • drone – 25;
 • lansatoare OTRK/TRK – 4.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a transmis luni, în actualizarea sa de fiecare zi, că a reușit să doboare patru avioane, trei elicoptere, precum și mai multe avioane fără pilot aparținând forțelor rusești în ultimele 24 de ore, relatează BBC.

Statul Major al forțelor ucrainene a mai precizat, de asemenea, că a lansat „lovituri zdrobitoare“ asupra bazelor și depozitelor de teren ale Rusiei, pentru a întrerupe aprovizionarea logistică pe teritoriul ucrainean.

Potrivit acestuia, trupele lui Putin nu au mai făcut alte cuceriri, concentrându-se în prezent pe „consolidarea și menținerea frontierelor ocupate anterior“.

Statul Major mai spune și că „starea morală și psihologică“ a forțelor ruse a rămas la „un nivel scăzut“, bazându-se în această declarație pe refuzul soldaților ruși de a se supune comenzilor sau de a participa la luptă.

Sursa citată mai sus transmite însă că nu a putut verifica independent niciuna dintre afirmațiile transmise de Statul Major al forțelor armate ucrainene.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua a 19-a. O clădire rezidențială din Kiev a fost bombardată. A patra rundă de negocieri are loc astăzi

Armata lui Putin a înregistrat pierderi în Topolske şi Şpakivka

În oraşele Topolske şi Şpakivka, din regiunea Harkov, trupele ruse au înregistrat pierderi.

În paralel cu războiul continuă și eforturile diplomatice, președintele ucarinean, Volodimir Zelenski, declarând că unul dintre obiectivele esențiale ale negocierilor este acela de a se ajunge la o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin.

„Delegaţia noastră are o sarcină clară – să facă totul pentru a avea loc o întâlnire între preşedinţi“, a spus liderul de la Kiev într-un mesaj video difuzat luni.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea unei întâlniri Putin-Zelenski.

Zilele acestea se așteaptă ca noi atacuri ale trupelor ruse să aibă loc la Harkov, Sumî şi în suburbia Brovari a capitalei Kiev.

„Inamicul formează şi deplasează rezerve strategice la frontierele noastre“, a spus Statul Major al armatei ucrainene în buletinul său informativ cotidian.

Citește și: