Rusia intervine în ajutorul Belarusului. Apropiatul lui Vladimir Putin dă detalii despre colaborarea dintre cele două țări

Rusia intervine în ajutorul Belarusului. Apropiatul lui Vladimir Putin dă detalii despre colaborarea dintre cele două țări

Kremlinul a luat decizia de a veni în ajutorul Belarusului pentru ca acesta să poată producă rachete precum rachete de tip Iskander. Anunțul a fost făcut chiar de președintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Moscova, decizie clară pentru Belarus. Anunțul făcut de președintele Lukașenko

Președintele belarus a declarat că războiul din Ucraina a scos la lumină cât de vitală e dotarea trupelor cu armament modern şi de înaltă eficacitate. Acesta a pus accentul, totodată, pe importanţa logisticii.

Liderul de la Minsk este convins că va primi ajutor de la Moscova cu privire la această problemă și a făcut public acest mesaj la o reuniune care a avut loc în Extremul Orient rus.

„Dezvoltăm o nouă rachetă. O rachetă foarte eficientă, similară modelului Iskander. Există sprijin deplin”, a spus preşedintele belarus, citat de Belta.

Pe de altă parte, Lukașenko a declarat de Ziua Victoriei că o să sprijine Rusia prin toate mijloacele şi nu va permite nimănui să rupă relaţiile ruso-belaruse.

„Belaruşii nu au dreptul să nu sprijine Rusia. Noi am fost mereu împreună, am fost mereu uniţi. Şi orice aţi face voi (Occidentul), orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi şi să ne dezbinaţi. Belaruşii nu sunt agresori. Însă, rămânând aliat şi partener strategic al Rusiei frăţeşti, noi o vom sprijini prin toate mijloacele”, a subliniat Lukaşenko.

Liderul de la Minsk a susținut că poporul belarus împărtășește cu ruşii povara sancţiunilor şi restricţiilor ilegale din cauza cărora Occidentul va avea mai mult de suferit.

”Autorităţile Occidentului nu le vor spune niciodată oamenilor adevărul. Mass-media britanice, americane, franceze continuă să-şi alimenteze auditoriul împotriva Rusiei şi Belarusiei, formând în conştiinţă o imagine falsă de agresor. Ei au în vizor unitatea noastră (între Belarus şi Rusia), ultimul bastion al civilizaţiei noastre”, a afirmat Lukaşenko.

Vladimir Putin a adresat în Piața Roșie un mesaj de Ziua Victoriei şi a urmărit parada militară la Moscova unde au fost expuse trupe, tancuri şi rachete balistice intercontinentale.

Liderul de la Kremlin a făcut referire la invaziua ucraineană ca fiind o ”operaţiune specială pentru denazificarea” ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia.

 

Citește și: