Ucraina se declară „pregătită” dacă Belarus intervine de partea Rusiei în conflict

Ucraina se declară „pregătită” dacă Belarus intervine de partea Rusiei în conflict

Ucraina spune că este pregătită dacă forțele armate ale Belarusului se vor alătura de partea Rusiei în războiul actual. Zonele ucrainene adiacente Belarusului au fost atacate de soldații lui Putin în etapa inițială a invaziei, dar acum armata rusă vânează regiunile de est și sud-est ale Ucrainei.

Ucraina se declară „pregătită” dacă Belarus se va alătura invaziei ruse

Kievul este pregătit dacă Belarus se aliază cu Rusia și intervine în conflict, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei. Andri Demcenko a dezvăluit că țara și-a întărit granița cu regiunea Transnistria, unde tensiunile au crescut de când autoritățile locale au declarat că este supusă unor serii de atacuri.

„Nu excludem posibilitatea ca Rusia să folosească, la un moment dat, teritoriul Belarusului sau forțele armate ale Belarusului împotriva noastră”, a spus Andri Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean pentru Frontierele de Stat. „Suntem pregătiți”, a adăugat oficialul, explicând că granița de nord a fost consolidată de la începutul invaziei (24 februarie).

Granița cu regiunea separatistă Transnistria este consolidată

Moscova a atacat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie, după o serie de exerciții comune cu Belarus, în cadrul cărora și-a adus trupele tot mai aproape de granița cu statul vecin. Demcenko a precizat că țara lui și-a consolidat deja granița cu regiunea separatistă Transnistria, unde tensiunile au început să crească în ultimul timp. Tot mai mulți oficiali ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din acest teritoriu, condamnând încercările rușilor de a atrage regiunea separatistă în război.

Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a afirmat că invazia rusă a Ucrainei și încercările Kremlinului de a redesena harta Europei sub amenințarea armelor reprezintă un motiv de mare îngrijorare în întreaga lume. Totodată, diplomatul a spus, în cadrul unei conferințe, că Washingtonul nu are dovezi că Rusia ar vrea să extindă războiul în Moldova, precizând că Vladimir Putin va pierde războiul,

Cel mai apropiat aliat al Rusiei a început exercițiile de luptă

Belarusul, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a dezvăluit că armata sa a început exercițiile pentru testarea capacităților de luptă, dar a negat că ar reprezenta vreo amenințare pentru vecinii săi sau pentru comunitatea europeană în general. Kievul nu exclude posibilitatea ca Moscova să folosească, la un moment dat, forțele armate ale Belarusului în războiul împotriva Ucrainei, a punctat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei.

Citește și: