Belarus desfășoară trupe la granița cu Ucraina. Lukașenko încearcă să prevină pătrunderea unor „formaţiuni naţionaliste armate”

Belarus desfășoară trupe la granița cu Ucraina. Lukașenko încearcă să prevină pătrunderea unor „formaţiuni naţionaliste armate”

Oficialii din Belarus au transmis sâmbătă că desfășoară cinci unități de luptă la frontiera cu Ucraina, în încercarea de a preveni intrarea în țară a unor „formațiuni naționaliste armate” din statul vecin. Liderii de la Minsk susțin că nu poate fi vorba despre vreo implicare în războiul pe care Rusia îl poartă cu Ucraina.

Desfășurare de trupe militare la granița dintre Belarus și Ucraina

Un anunț oficial, făcut sâmbătă de reprezentanții din Belarus, au anunțat că statul condus de Aleksandr Lukașenko a dispus cinci unități de luptă la frontiera sudică cu Ucraina. Această mutare a fost argumentată prin dorința de a preveni intrarea în țară a unor „formaţiuni naţionaliste armate” din Ucraina.  Se presupune că armata ar trebui să execute acțiuni de recunoaștere, patrulare, pază și apărare în zonele rutiere.

„Mişcările de trupe nu sunt în niciun fel legate de orice pregătiri, ca să nu mai vorbim de vreo participare a soldaţilor belaruşi la operaţiunea specială de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat adjunctul ministrului apărării, Viktor Gulevici, într-un comunicat oficial.

Belarus, un aliat important pentru Rusia

Cu toate acestea, ucrainenii susțin că statul vecin are în plan intrarea în război alături de Rusia, fapt negat cu vehemență însă de președintele Lukașenko. Liderul bielorus susținea în urmă cu câteva zile că ministerul belarus al Apărării trebuie să prevină orice atac venit „din spate” împotriva forţelor ruse.

Președintele din Belarus transmitea șefilor instituțiilor de apărare că trebuie să se asigure că liniile de aprovizionare rusești nu sunt întrerupte de, probabil, forțele ucrainene. Pe de altă parte, armata rusă a folosit teritoriul din Belarus ca bază din care a pornit atacul țintit către Ucraina, cu avioane de vânătoare și rachete.

Sancțiunile asupra Rusiei și Belarusului privite ca o oportunitate de cei doi lideri ai statelor

În urma războiului din Ucraina, statele din Occident au anunțat o serie de sancțiuni asupra Rusiei, dar și Belarusului, țară care și-a exprimat adesea relațiile de prietenie cu Moscova. Încercările Vestului de a opri conflictul armat demarat de ruși a adus însă o legătură și mai strânsă între liderul de la Mink și cel de la Kremlin. Potrivit unei declarații făcute de Vladimir Putin la o întâlnire recentă cu Lukașenko, președintele rus vede sancțiunile ca o oportunitate pentru cele două state.

Șeful statului rus susține că astfel se vor consolida suveranitatea tehnologică și economică a Rusiei și Belarusului. Putin a precizat că are convingerea statul rus și cel bielorus vor depăși dificultățile și vor „dobândi mai multe competențe, mai multe oportunități de independență și în cele din urmă vor beneficia de toate acestea, așa cum s-a mai întâmplat în anii anteriori”.

„Ultimii ani au arătat că acolo unde occidentalii ne-au impus restricții, am dobândit noi competențe și le-am perfecționat pe cele vechi. Acesta este un moment oportun de a înainta către întărirea suveranității tehnologice și economice”, a spus Putin în declarația de la debutul întâlnirii de vineri cu Alexander Lukașenko.

De cealaltă parte, liderul de la Minsk a aprobat afirmațiile făcute de Putin, menționând că Belarus are toate datele necesare pentru a-și întări economia, în ciuda sancțiunilor.

Citește și: