BBC: Rușii aud o singură voce a războiului din Ucraina, pe cea a lui Vladimir Putin

BBC: Rușii aud o singură voce a războiului din Ucraina, pe cea a lui Vladimir Putin

Kremlinul neagă totul: filmările cu cadavre întinse pe străzile din Bucha, gropile comune și mărturiile groaznice ale martorilor. Iar televiziunea de stat repetă narațiunea. De când au apărut imagini cu atrocitățile rusești comise în suburbiile Kievului, editorii de programe au făcut eforturi extraordinare pentru a discredita rapoartele ca fiind o fabricație, o minciună inventată de Ucraina și Occident, transmite BBC.

BBC: În Rusia, există într-adevăr o singură voce. Cea a lui Vladimir Putin

Să pornești televizorul în Rusia înseamnă, de câteva săptămâni, să pășești într-un ciudat univers paralel în care prezentatori stilați și experți bine îmbrăcați relatează „o operațiune militară specială“ de succes în Ucraina. Nu există război, ci doar soldați ruși care apără patria-mamă în timp ce au grijă să evite țintirea civililor, relatează BBC.

Imaginile cu ororile de la Bucha au fost difuzate, dar telespectatorilor li se spune că aceste scene macabre au fost instrumentate de oficialii ucraineani, cu ajutorul Occidentului.

„Acest lucru a fost făcut de profesioniști, probabil britanici. Sunt cei mai buni în domeniul operațiunilor de informare“, spune comentatorul rus Gevorg Mirzayan. „Ei știu să plaseze corpurile corect, să facă totul corect. Să creeze o imagine frumoasă pentru conștiința necrofilă occidentală“, continuă el.

La rândul ei, prezentatoarea unui talk-show, Olesya Loseva, a sugerat chiar că orașul Bucha a fost ales în mod deliberat, pentru că preşedintele american Joe Biden a folosit recent cuvântul „măcelar“ pentru a-l descrie pe preşedintele rus, Vladimir Putin.

Este o tactică clasică a Kremlinului în fața unor astfel de acuzații – negă, respinge ca fals și, dacă este posibil, dă vina pe altcineva, mai notează sursa citată.

Unele instituții, inclusiv ziarul pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda, au publicat rapoarte care acuza trupele sau milirarii ucraineni că se află în spatele uciderii civililor din Bucha.

Citește și: Rusia susține că imaginile de la Bucha sunt trucate. Dimitri Peskov spune că acuzațiile ar trebui tratate „cu îndoială“

Rusia acuză Ucraina ca fiind agresorul

Tabloidul a mai notat că „propagandiștii de la Kiev“ sunt controlați de „curatori occidentali“. De asemenea, potrivit ziarului, Marea Britanie se ocupă și de „știrile false“ despre soldații ruși care violau femei ucrainene, iar BBC, The Guardian și The Independent au contribuit la promovarea acestora, susține Komsomolskaia Pravda.

Această abordare a fost preluată și de fostul președinte, Dmitri Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Acesta a mers atât de departe încât a acuzat forțele armate ale Ucrainei că și-au ucis propriii civili „pentru a dezumaniza Rusia și pentru denigrarea maximă a acesteia“.

Vladimir Putin și oficialii săi au încercat în mod constant să înfățișeze țara vecină drept „agresor“, iar Occidentul ca pe o amenințare la adresa securității Rusiei. Aceștia au acuzat Ucraina, ajutată de Occident, că încearcă să achiziționeze arme nucleare și să dezvolte arme biologice pentru a fi folosite împotriva Rusiei.

Una dintre justificările preferate ale invaziei lui Putin este că Ucraina trebuie „denazificată“. Este o narațiune repetată în mod constant, care exploatează memoria lungă și dureroasă a Rusiei cu privire la cel de-al Doilea Război Mondial.

Există, fără îndoială, o mulțime de oameni din Rusia care reușesc să acceseze știri externe și independente și care sunt îngroziți și profund rușinați de ceea ce se comite în numele țării lor, mai notează BBC.

Însă, majoritatea cetățenilor se confruntă cu o puternică mașinărie de propagandă a Kremlinului și un stat care zdrobește rapid disidența. În această Rusie, există într-adevăr o singură voce. Și îi aparține lui Vladimir Putin.

Citește și: