Avertismentul ONU asupra încălzirii globale: omenirea este într-o „spirală de autodistrugere”

Avertismentul ONU asupra încălzirii globale: omenirea este într-o

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a făcut un avertisment asupra încălzirii globale: omenirea se confruntă cu o „spirală de autodistrugere”. Numărul din ce în ce mai mare de dezastre la nivel mondial este datorat acțiunii omului asupra climei, conform ONU.

În acest sens, ONU face apel la stoparea acestor acțiuni de distrugere a mediului înconjurător, potrivit Reuters. Într-un nou raport, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre subliniază că dezastrele se multiplică rapid în întreaga lume ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acţiunea omului şi a gestionării defectuoase a riscurilor.

ONU avertizează: omenirea este într-o „spirală de autodistrugere”

Conform acestui raport, între 350 şi 500 de dezastre la scară medie şi mare au avut loc în fiecare an în cursul ultimelor două decenii. În ceea ce privește costul acestora, suma s-a ridicat, în medie, la aproximativ 170 de miliarde de dolari pe an, în decursul ultimului deceniu. Enumerăm, printre dezastrele naturale, episoade de secetă, temperaturi extreme, inundaţii, iar numărul dezastrelor este de aşteptat să crească la 560 pe an – sau 1,5 pe zi – până în 2030 (comparativ cu 400 în 2015). Aceste fenomene pun în pericol milioane de vieţi.

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a făcut apel la comunitatea internaţională să decupleze umanitatea de la această „spirală de autodistrugere”. A completat, de asemenea, că „trebuie să transformăm complacerea noastră colectivă în acţiune. Împreună putem încetini ritmul dezastrelor ce pot fi prevenite”.

„Lumea trebuie să facă mai multe pentru a integra riscul de dezastru în modul nostru de a trăi, de a construi şi de a investi”, a spus Secretarul general adjunct al ONU.

Potrivit raportului, lumea are o percepţie greşită cu privire la riscurile asociate dezastrelor naturale şi o atribuie unei „subestimări” a riscurilor şi sentimentelor de „optimism” şi „de invincibilitate”. Așadar, amploarea şi intensitatea dezastrelor sunt în creştere, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa sau au fost afectate de dezastre în ultimii cinci ani fiind mai mare decât în cei cinci ani precedenţi.

Astfel, dezastrele au un impact disproporţionat asupra ţărilor în curs de dezvoltare, care pierd, în medie, 1% din PIB pe an din cauza catastrofelor, faţă de 0,1 până la 0,3% în ţările dezvoltate. În ceea ce privește costurile, cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific.

Citește și: