Animalele de companie mici sunt expuse riscului de insolație, pe măsură ce temperaturile globale cresc: cum le protejăm

Animalele de companie mici sunt expuse riscului de insolație, pe măsură ce temperaturile globale cresc: cum le protejăm

Încălzirea globală le va face viața dificilă prietenilor noștri blănoși. Experții avertizează asupra riscului de insolație pentru animalele mai mici precum iepuri și câinii de talie mică.

Un nou studiu sugerează că nu doar câinii, ci și pisicile, iepurii și dihorii sunt duși la veterinari cu această afecțiune.

Cercetătorii spun că descoperirile lor evidențiază necesitatea unei mai bune conștientizări publice a insolației și a riscului pentru toate animalele și avertizează că aceste cazuri vor continua să crească, pe măsură ce ne confruntăm cu vremea mai caldă din cauza schimbărilor climatice.

Cele mai frecvente simptome la toate animalele studiate au inclus respirație anormală, letargie, colaps și probleme cu stomacul, cum ar fi diareea.

Câinii de talie mică sunt cei mai afectați de insolație

Pisicile caută zone calde pentru a dormi și pot rămâne prinse în sere și magazii, spun cercetătorii.

Animalele de companie în cușcă, cum ar fi iepurii sau dihorii sunt expuse riscului de insolație din cauza izolării în locuri fierbinți, de exemplu, dacă adăpostul lor oferă acces limitat la umbră sau la temperaturi mai scăzute.

„Există o concepție greșită conform căreia insolația la animalele de companie se referă doar la câinii din mașinile fierbinți și trebuie să facem mai mult pentru a crește gradul de conștientizare a factorilor de risc nu numai pentru câini, ci și pentru toate animalele de companie”, a spus Dr. Anne Carter, cercetător la Universitatea Nottingham Trent.

Este posibil ca proprietarii de animale mici, cum ar fi iepurii sau dihorii, să fie nevoiți să revizuiască adăpostul animalelor de companie și să ia măsuri pentru a le asigura acestora adăposturi mai reci, în lunile mai calde, pentru a reduce riscul de insolație.

O echipă de la Universitatea Nottingham Trent a analizat datele referitoare la animalele mici văzute de un grup de veterinari din Marea Britanie între 2013 și 2018 și a descoperit că, dintre animalele de companie, câinii au fost cel mai grav afectați, cu 146 de cazuri de insolație.

S-a constatat că patrupedele cu fața plată, cum ar fi buldogii, sunt în mod deosebit expuși riscului insolației, reprezentând o cincime din cazuri, a constatat studiul.

Citește și: