10 mai 2022 | 06:00

Avertismentul lui Elon Musk pentru o lume întreagă: de ce va dispărea Japonia, dar nici România nu e departe

ACTUALITATE
Avertismentul lui Elon Musk pentru o lume întreagă: de ce va dispărea Japonia, dar nici România nu e departe

Populația în țările civilizate este în continuă scădere, iar Elon Musk, în modul său complet lipsit de cenzură, a emis un avertisment cât se poate de îngrijorător la adresa unei forțe importante, Japonia. A spus că va dispărea și nu este o amenințare, ci o constatare.

În ultimul deceniu, natalitatea a scăzut într-un ritm accelerat în majoritatea regiunilor dezvoltate de pe Pământ. Conform statisticilor, de exemplu, România are mari șanse să scadă până la 15 milioane în 2050. Dacă în Uniunea Europeană se nășteau 4,68 milioane de copii în 2008, numărul lor a scăzut la 4,07 milioane. Majoritatea țărilor democratice au ajuns să aibă un spor natural negativ, mor mai mulți oameni decât se nasc, iar trendul a fost exacerbat în pandemie. Din acest motiv, o natalitate de 1,24 copii la o mamă în Italia este departe de a fi suficientă pentru menținerea populației. Nu se pune problema de creștere nici în Franța cu 1,83, România cu 1,8, Cehia cu 1,71 sau Danemarca cu 1,68.

 Motivul ”amenințării” lui Elon Musk

Într-un singur an, populația Japoniei a scăzut cu 644.000 de locuitori, de la 125,5 milioane. În momentul în care știrea cu pricina a făcut înconjurul lumii, Elon Musk a făcut o postare pe Twitter cât se poate de sinceră. ”Cu riscul de a spune ceva evident, dacă nu se schimbă ceva pentru a face ca rata natalității să depășească rata deceselor, la un moment dat, Japonia va înceta să mai existe. Aceasta va fi o pierdere grozavă pentru omenire”, este traducerea mesajului publicat online de cel mai bogat om din lume.

Nu a durat mult până când postarea sa a strâns peste 100.000 de like-uri, dar și vreo 7000 de comentarii. Partea surprinzătoare este că feedback-ul general este mai degrabă de îngrijorare pentru valoarea de adevăr a afirmațiilor lui Musk, mai mult decât de supărare. Natalitatea actuală este un motiv de îngrijorare în multe colțuri ale mapamondului, nu doar în Japonia. Rata natalității în această țară este 1,4 copii la o mamă, pe când în 1946, fertilitatea este de 4,5 copii în același arhipelag.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele