13 apr. 2022 | 11:08

Bilanțul atacului armat de la metroul din New York a crescut. 29 de oameni au fost răniți

ULTIMA ORĂ
Bilanțul atacului armat de la metroul din New York a crescut. 29 de oameni au fost răniți

Un bărbat a declanșat grenade de fum într-un vagon de metrou aglomerat și apoi a deschis focul și cel puțin 23 de persoane au fost rănite, a spus poliția. Poliția din New York a identificat marți seara un bărbat pe care l-a numit „persoană de interes” în cadrul împușcăturii în masă dintr-un metrou aglomerat din Brooklyn, în timpul dimineții de mai devreme în acea zi, care a rănit aproape douăzeci de persoane, cinci dintre ele destul de grav.

Cine este autorul atacurilor de la metroul din New York

UPDATE 16:20 Bilanţul atacului armat produs marţi la metroul din oraşul american New York a ajuns la 29 de răniţi, iar cinci persoane încă se află în stare critică, potrivit informaţiilor actualizate miercuri dimineaţă de autorităţile americane.

„În acest moment, nu cunoaştem motivaţia suspectului. Acest individ a urcat la bordul unui tren de metrou şi a recurs la violenţă”, a declarat comisarul de poliţie Keechant Sewell, citat de ABC News.

Zece persoane au plăgi produse prin împuşcare, iar celelalte s-au intoxicat cu fum, după ce atacatorul a utilizat mai multe grenade fumigene. Cinci dintre persoanele împuşcate se află în stare critică.

În aceste momente, autorităţile americane continuă operaţiunile de căutare a suspectului şi nu exclud posibilitatea ca acesta să fi avut complici. Bilanţul prezentat anterior de autorităţile americane era de 16 răniţi.

Știre inițială

Bărbatul, Frank R. James, în vârstă de 62 de ani, închiriase o dubă U-Haul în Philadelphia, a spus poliția. O cheie a dubei, au spus ei, a fost găsită într-o colecție de bunuri din tren despre care credeau că aparțineau bărbatului înarmat, inclusiv un pistol Glock de 9 milimetri, trei magazine de muniție, o secure, artificii și un lichid despre care se crede că este benzină.

Polițiștii au găsit duba abandonată pe o stradă marți seara după-amiază, la aproximativ cinci străzi de stația Kings Highway, unde susțin că bărbatul înarmat intrase în metrou, și la cinci mile de stația 36th Street, unde s-a desfășurat împușcăturile.

Bărbatul rămâne în libertate, a declarat James Essig, șeful detectivilor Departamentului de Poliție, într-o conferință de presă la sediul poliției. James are adrese în Philadelphia și Wisconsin, a spus poliția.

„Ne străduim să-l găsim pentru a stabili legătura lui cu împușcăturile din metrou, dacă există”, a spus șeful Essig, potrivit nytimes.com.

Părea să fi postat zeci de videoclipuri pe YouTube, unde a dezvăluit evenimentele de știri în deznodări lungi și vitriole. El a dat vina pe femeile de culoare pentru violența în rândul oamenilor de culoare și a subliniat invadarea Ucrainei de către Rusia ca dovadă că albii sunt genocid.

Cu puțin înainte de 8:30 a.m., un bărbat cu pielea întunecată, îmbrăcat într-o vestă de construcții și o cască de construcție, a îmbrăcat o mască de gaz în timp ce un tren aglomerat se apropia de gara Strada 36 din cartierul Sunset Park, aruncând două grenade fumigene asupra podeaua mașinii și a început să tragă cu arma. După treizeci și trei de împușcături, a fugit.

Zece persoane au fost lovite de focuri de armă, a spus poliția. Cinci dintre victime au fost rănite grav, dar niciuna dintre răni nu le-a pus viața în pericol, a declarat pompierii. Cele 10 victime rănite au făcut ca împușcăturile să fie cele mai grave din istoria metroului din New York. Alte 13 persoane au suferit răni din cauza inhalării de fum, căderi sau atacuri de panică, a spus șeful Essig.

Împușcarea a avut loc în timp ce orașul se lupta deja ca să facă față atât unei creșteri a împușcăturilor în întreg orașul, cât și unei creșteri a criminalității și a dezordinei în metrou, care i-a speriat pe navetiști să nu se întoarcă la un sistem de tranzit care a văzut că numărul de călători scădea în timpul pandemiei. A declanșat panică și haos la bordul trenului, în gară și pe străzile din jur și a trimis școlile din vecinătate în blocaje care au durat o mare parte a zilei.

Primarul Eric Adams a spus că căutarea bărbatului înarmat a fost îngreunată de faptul că cel puțin o cameră de securitate de la stația de metrou 36th Street care ar fi putut surprinde scena nu funcționa.