Au explodat cererile de angajare în România, totul pleacă de la Bacalaureat: ce spun cifrele

Au explodat cererile de angajare în România, totul pleacă de la Bacalaureat: ce spun cifrele

Nici nu au trecut două săptămâni de la încheierea examenului de Bacalaureat, iar numărul celor care caută să se angajeze în România a explodat. Foarte mulți tineri se grăbesc să intre în piața muncii, să fie independenți, să-și înceapă cariera.

De la o lună alta, au crescut cererile de angajare, mai ales pentru locuri de muncă entry-level și ”fără experiență”, cu aproximativ 20% față de lunile trecute. Numărul posturilor disponibile a fost de asemenea semnificativ mai mare, mai ales în domeniul turismului, dar important este că au existat mai mulți candidați pentru a le ocupa.

Câte locuri de muncă sunt, cine le ocupă

Pentru românii aflați la început de carieră, în ultima lună, angajatorii au scos la concurs nu mai puțin de 25.000 de locuri de muncă fără experiență și entry-level, pe eJobs.ro. Printre domeniile de activitate cele mai accesibile pentru această categorie de candidați, se numără retail, servicii, industria aliementară, turism, transport și call-center / BPO.

”Tinerii au fost întotdeauna căutați pe piața muncii, însă au fost mulți ani în care angajatorilor le era greu să îi atragă și să îi rețină pe termen lung în interiorul companiilor. Dacă a fost ceva bun în această perioadă de pandemie, a fost schimbarea felului în care tinerii se raportează la piața muncii. Au înțeles că ideal este să nu amâne prea mult momentul începerii carierei, să trateze cu mai multă responsabilitate rigorile pe care le presupune un job, să meargă la interviuri mai bine pregătiți și, în general, să fie mai serioși când vine vorba de viața lor profesională. De aceea, nu ne surprinde să vedem că, imediat după terminarea examenului de Bacalaureat, absolvenții de liceu își încearcă norocul pe piața muncii, chiar și dacă unii dintre ei vor să se angajeze doar pe perioada verii, până vor începe cursurile de la facultate”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Practic, tinerii absolvenți de Bacalaureat și chiar și cei care nu au luat diploma s-au orientat către domenii și posturi care permit o specializare rapidă la locul de muncă, iar unele sectoare, cum ar fi turismul, HoReCa sau call center vin la pachet și cu oferte sezoniere, ideale pentru cei care vor să lucreze peste vară.

”Faptul că vedem, însă, un procent destul de mare, peste media la nivelul întregii piețe de candidați, a celor care aplică pentru joburi remote, ne duce la concluzia că sunt destul de mulți tineri care vor să se angajeze permanent și să poată continua munca și din toamnă, în paralel cu studiile. Dacă, la nivel general, vorbim despre un procent 12% alocat aplicărilor pentru locurile de muncă remote, în cazul celor fără experiență, procentul crește la 20%”, explică Roxana Drăghici.

În ceea ce privește salariile, un angajat entry-level în România are, în medie, peste 3000 de lei pe lună. Cele mai mari salarii pentru începători sunt în IT (4.000 de lei), urmate de telecom (3.500 de lei), call-center / BPO (2.700 de lei), turism / horeca (2.500 de lei) și servicii (2.200 de lei).