Decizia luată de ministrul Educației după afișarea notelor la BAC 2022. Sunt vizate liceele cu rezultate slabe

Decizia luată de ministrul Educației după afișarea notelor la BAC 2022. Sunt vizate liceele cu rezultate slabe

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut, luni, 27 iunie, o conferință de presă pe tema rezultatelor de la Bacalaureat 2022. Mediile elevilor s-au afișat astăzi, potrivit calendarului examenului maturității. La sesiunea din această vară s-au înscris, în total, 126.454 de absolvenți de liceu. După publicarea notelor, oficialul român a luat o decizie în privința anumitor licee din România.

Rezultate BAC 2022. Decizia lui Sorin Cîmpeanu pentru liceele cu rezultate slabe

Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, rata de promovare la examenul de BAC 2022 este de 73,3%, fiind cel mai bun rezultat din ultimii 10 ani. Este o premieră de la momentul introducerii camerelor de supraveghere, situație similară și la Evaluarea Națională. Din păcate, sunt și județe cu rezultate foarte slabe. Pentru liceele din aceste zone s-a luat o decizie.

Notele mici obținute de elevi, semnal de alarmă

Sorin Cîmpeanu a anunțat o analiză a școlilor unde elevii nu au luta notă de trecere la Bacalaureat. Un candidat promovează examenul dacă a susţinut toate probele orale și scrise, la care a obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media generală la lucrări este de cel puțin 6.

„Vom analiza chiar de azi cu maximă atenție acele școli care au obținut rezultate mult sub medie. Vom vedea în ce măsură au fost școli care nu au avut niciun candidat reușit la examenul de Bacalaureat”, a spus ministrul Educației în conferința de presă din ziua anunțării rezultatelor de la BAC 2022.

Județele codașe la Bacalaureat 2022

Anul 2022 are cel mai mic număr de elevi înscriși la Bacalaureat din istoria postdecembristă a României. O analiză Edupedu.ro susține că profesorii și directorii de licee nu mai înscriu elevii la examen deoarece nu vor să-și desființeze școlile și posturile.

„În câteva zile vom avea și situația privind cauzele neînscrierii la examenul de Bacalaureat. Știți foarte bine că avem un număr mare de elevi care au început în septembrie anul trecut clasa terminală și care nu s-au înscris. În scurt timp vom avea și cauzele: câți nu s-a mai scris pentru că nu am mai dorit să vină la școală și câți nu s-au înscris pentru că nu au reușit să promoveze disciplinele în așa fel încât să aibă media încheiată pentru a se înscrie. Această analiză ne va da date foarte importante. Ne vom apleca o atenție specială asupra acelor școli care nu au avut elevi înscriși la Bac. Refuz să cred că avem colegi atât de cinici care să nu permită accesul în Bacalaureat, pentru a nu avea această situație în care din cei înscriși nu promovează nici unul. Refuz să cred, dar ne vom uita în atenție.”, a explicat oficialul român.

În ziua afișării notelor la BAC, Sorin Cîmpeanu a dezvăluit județele fără nicio medie de 10: „Avem, din păcate, județe în care nu s-a înregistrat nicio medie de 10. Este vorba de Alba, Brașov, Argeș, Timiș, Ilfov, Călărași, Giurgiu și Tulcea”.