Atacatorul din Tel Aviv a fost găsit și ucis, după 9 ore de căutări. Tânărul a omorât doi oameni și a rănit alți 10

Atacatorul din Tel Aviv a fost găsit și ucis, după 9 ore de căutări. Tânărul a omorât doi oameni și a rănit alți 10

Forțele de securitate israeliene au ucis un palestinian care a deschis focul într-un bar din Tel Aviv, ucigând două persoane și rănind alte 12, a spus poliția. Bărbatul, din Jenin a fost urmărit până la Jaffa din apropiere și a murit într-un schimb de focuri. Cu câteva ore mai devreme, el atacase oamenii de la barul de pe strada Dizengoff, una dintre cele mai aglomerate străzi din Tel Aviv.

Atacatorul din Tel Aviv, ucis după 9 ore de căutări intense

Omul înarmat, identificat drept Raad Hazem, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit mai târziu ascuns lângă o moschee la aproximativ patru mile (6 km) distanță. El a fost ucis după o scurtă luptă cu agenți antiterorism și de securitate. Oficialii au declarat că peste 1.000 de membri ai poliției israeliene, ai forțelor speciale ale armatei și ai serviciului de informații Shin Bet au fost implicați în căutare.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett, care se afla la sediul apărării din Tel Aviv aproape de locul împușcăturii când s-a produs, se întâlnește vineri dimineață cu șefii de securitate.

Atacul a avut loc în jurul orei 21:30 (18:30 GMT) joi seară la barul Ilka.

„Mă îndreptam spre nord și, în timp ce treceam pe lângă un bar, au început împușcături în afara barului. Am văzut geamul spărgându-se, deodată oamenii au început să alerge și am simțit o durere de spate. Mergeam și apoi am simțit mult sânge, am văzut sânge. Apoi m-am întors imediat după o alergare și un prieten s-a uitat și a văzut că era mult sânge”, a declarat Mark Malfiev, unul dintre cei răniți în împușcătură, pentru BBC.

Videoclipul de pe strada Dizengoff a arătat oameni care fugeau în timp ce vehiculele de urgență se revărsau în zonă, cu sirenele plângând. Imaginile CCTV au arătat oameni bând, apoi fugind brusc în momentul atacului, răsturnând scaunele în lupta pentru a scăpa.

Aliații Israelului s-au grăbit să condamne atacul. Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a scris pe Twitter că este „îngrozită” de violență, în timp ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că administrația Biden este alături de Israel „hotărât în fața terorismului și violenței fără sens”.

Forțele de securitate israeliene erau deja într-o stare de alertă ridicată după o serie de atacuri mortale din ultimele zile.

La sfârșitul lunii trecute, cinci persoane au fost împușcate de un bărbat înarmat palestinian într-o suburbie evreiască ultra-ortodoxă din Tel Aviv. Cu câteva zile mai devreme, șase persoane au fost ucise în două atacuri ale a trei arabi israelieni în orașul Hadera din nord și orașul Beerșeba din sud. Toți autorii au fost împușcați.

Acesta marchează cea mai mortală perioadă de atacuri din Israel din 2006, cu temeri de alte incidente premergătoare festivalului musulman de Ramadan, festivalul evreiesc de Paște și festivalul creștin de Paște, care coincid într-o convergență rară săptămâna viitoare.

Citește și: