Hackerii din Israel, în vizorul FBI: ce anchetează americanii acum

Hackerii din Israel, în vizorul FBI: ce anchetează americanii acum

FBI a demarat o amplă anchetă la adresa NSO, una dintre cele mai mari companii de cyber-intelligence, cu sediul în Israel.

Hackerii israelieni au intrat în vizorul agenților FBI. Autoritățile din SUA au suspiciuni legate de mai multe activități derulate de NSO Group Technologies, o grupare de hackeri din Israel. Aceștia sunt suspectați de mai multe atacuri la adresa unor cetățeni și companii din America.

De asemenea, sunt acuzați că au vândut tehnologie de spionaj guvernelor, potrivit unor surse citate de Reuters.

Ce acuzații li se aduc hackerilor din Israel de către FBI

Ancheta pornește din 2017, atunci când agenții FBI au încercat să afle dacă nu cumva hackerii din Israel au obținut de la cei americani anumite coduri care infectau telefoanele.  Dar agenții federali au mai multe piste în acest caz.

Între altele, vor să afle dacă nu cumva hackerii din Israel s-au aflat și-n spatele atacului care a vizat peste 1,400 de telefoane. Victime au căzut atunci jurnaliști, disidenți și avocați din Statele Unite și totul s-a făcut prin intermediul WhatsApp.

Mai exact, telefoanele ar fi fost infectate cu un malware denumit Pegasus. E vorba de același tip de atac care l-a vizat recent și pe Jeff Bezos, șeful Amazon. Inclusiv el ar fi fost intervievat de agenții FBI în acest caz. Metoda e simplă: primești un videoclip sau o poză pe WhatsApp. În momentul în care descarci fișierul, descarci, de fapt, și fișierul de tip malware. Odată instalat pe telefon, acesta poate fi folosit pentru extragerea datelor din dispozitiv.

Nu sunt singurele probleme cu care se confruntă NSO. În prezent, compania israeliană a fost dată în judecată de Facebook și WhatsApp. Grupul este unul controversat, fiind acuzat și de Amnesty International pentru activitățile ilegale.

De altfel, organizația chiar se luptă pentru revocarea licenței NSO, pe motiv că reprezintă riscuri la adresa libertăților.

Citește și: