12 ian. 2022 | 11:33

Așa au înțeles americanii încălzirea globală și schimbările climatice: ce dezastru e peste ocean

ACTUALITATE
Așa au înțeles americanii încălzirea globală și schimbările climatice: ce dezastru e peste ocean

Emisiile cu efect de seră din SUA au crescut cu 6,2% anul trecut. Majoritatea șoferilor au contribuit la această creștere, care duce la accelerarea încălzirii globale. Iată cum stă SUA la încălzirea globală și schimbările climatice.

În ultimul an, emisiile cu efect de seră din SUA au crescut cu 6,2% față de nivelurile din 2020, potrivit unui nou raport al Rhodium Group. Saltul pune țara mai departe în urma îndeplinirii obiectivelor de reducere propuse de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

SUA nu-și îndeplinește promisiunile referitor la încălzirea globală

Așadar, conform acordului, SUA s-au angajat să-și reducă emisiile cu efect de seră între 50% și 52% sub nivelul din 2005, până în 2030. Începând de anul trecut, acestea erau cu 17,4% sub acel punct de referință. Acesta este un pas înapoi față de reducerea cu 22,2% pe care o obținuse țara în anul anterior.

În spatele creșterii emisiilor totale s-au aflat creșterile corespunzătoare ale poluării generate de sectoarele de transport și energie ale țării. În comparație cu 2021, acele sectoare au generat încă 10% și 6,6% din emisiile cu efect de seră. Aceste creșteri au reprezentat o creștere cu 17% a dependenței de energia generată de cărbune.

Raportul subliniază cât de important este pentru SUA să își curețe rețeaua electrică și sectorul de transport. Un alt studiu recent a constatat că energia eoliană și solară ar putea satisface 85% din necesarul actual de energie electrică a țării.

O mare parte din faptul că SUA își vor îndeplini angajamentele din Acordul de la Paris va depinde dacă țara poate mobiliza investiții ca parte a unor politici precum Planul Build Back Better al președintelui Biden. Soarta proiectului de lege este incertă, dar ceea ce este clar este că tehnologia poate permite o tranziție curată. Până de curând, gazele naturale nu fuseseră niciodată mai accesibile și, totuși, erau încă mai scumpe decât sursele regenerabile de energie.