Apple plătește despăgubiri utilizatorilor: cu ce produse a dat-o-n bară gigantul din Cupertino

Apple plătește despăgubiri utilizatorilor: cu ce produse a dat-o-n bară gigantul din Cupertino

Apple ar putea compensa în curând proprietarii de MacBook-uri pentru problemele lor cu tastaturile „butterfly” defecte.

Conform Reuters, Apple a fost de acord să plătească 50 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv care susține că știa și a ascuns modelele nesigure ale tastaturilor de pe modelele MacBook, MacBook Air și MacBook Pro lansate între 2015 și 2019. Dacă un judecător aprobă acordul preliminar, gigantul din Cupertino ar plăti daune clienților care ar avea nevoie de reparații din California, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York și Washington.

Apple, bună de plată

Compania nu va trebui să recunoască faptele greșite ca parte a acordului. Cu toate astea, Apple va trebui să ofere în continuare reparații gratuite la acest model de tastaturi timp de patru ani de la cumpărare.

Ca referință, Apple a introdus tastatura butterfly în 2015, cu MacBook-ul de 12 inchi. A fost menită să permită laptopuri din ce în ce mai subțiri, fără a compromite stabilitatea, dar designul și-a dezvoltat rapid o reputație de sensibilitate extremă la reziduuri. Butoanele se pare că se blochează sau își pierd din capacitatea de reacție, dacă chiar și pete mici de praf sau firimituri ar aluneca dedesubt.

Compania a luat măsuri pentru a atenua problema și, în cele din urmă, a început să revină la tastaturi mai convenționale, începând cu MacBook Pro de 16 inchi, de la sfârșitul anului 2019. Apple a recunoscut că unii utilizatori au probleme și a lansat programe de reparații, dar a susținut că majoritatea dintre clienți nu au avut probleme.

Avocații au spus că se așteaptă la o plată de 395 de dolari dacă a fost nevoie ca utilizatorii să înlocuiască mai multe tastaturi, 125 de dolari pentru o înlocuire completă și 50 de dolari dacă au înlocuit doar capacele tastelor. De asemenea, avocații pot pretinde până la 15 milioane de dolari din suma de 50 de milioane de dolari în taxe legale, ceea ce ar putea limita banii disponibili pentru proprietarii de MacBook.

Etichete: