Anunțul Sony care te face să revii la DVD-uri sau discuri Blu-Ray: de ce să nu ai încredere în achiziții digitale

Anunțul Sony care te face să revii la DVD-uri sau discuri Blu-Ray: de ce să nu ai încredere în achiziții digitale

Foarte mulți oameni care au colecții incomensurabile de discuri Blu-Ray sau DVD-uri în 2022 par ciudați. De ce ți-ai mai cumpăra filme pe disc în 2022, când le găsești pe Netflix, HBO, Prim Video, Apple TV+ și altele. În cel mai rău caz, le achiziționezi în format digital și le păstrezi într-o colecție online. Realitatea este însă semnificativ mai complexă decât ai crede.

Când vine vorba de conținut achiziționat în format digital, de-a lungul anilor, au existat mai multe companii care ți-au vândut filmele tale preferate cu promisiunea că vor fi ale tale pentru totdeauna. Nu este deloc așa. Mai multe servicii care îți ofereau achiziții de filme și seriale au dat faliment. Sony nu a dat faliment, dar, în același timp, te lasă fără filmele și seriale pe care le-ai cumpărat din PlayStation Store.

Nimic nu este mai bun decât un film pe disc

Până în august 2021, Sony obișnuia să vândă filme prin intermediul PlayStation Store, același magazin virtual din care îți cumperi jocurile tale preferate pentru PlayStation 4, PlayStation 5 și mai bătrânul PS3. În mod previzibil, având în vedere că ai cumpărat un film de la Sony, în sufletul tău, te gândeai că va fi al tău toată viața. Aceasta este definiția verbului a cumpăra.

Japonezii, din păcate, sunt de altă părere. Din acest motiv, Sony a anunțat că îți taie accesul la o serie stufoasă de filme pe care, până mai ieri, le-ai putut cumpăra. Cele mai multe dintre ele aparțin distribuitorului francez Studiocanal, dar lista include și producții Lionsgate. Ca să-ți faci o idee despre ce poți pierde, discutăm de Paddington 1 și 2, Robocop, American Gods, Shaun The Sheep Movie: Farmageddon, seria The Hunger Games și nu numai.

Printr-un postare pe site-ul PlayStation Germania, Sony a atras atenția asupra faptului că vei rămâne fără filmele cumpărate, din cauza ”înțelegerilor pentru drepturi de licențiere care evoluează în permanență.”

Ideea de bază este însă alta, indiferent dacă ai cumpărat sau nu un film de la Sony, este bine de știut această situație se va repeta la infinit când vine vorba de conținutul cumpărat în format digital. În orice moment poate să dispară, oricând poate să se închidă magazinul din care l-ai cumpărat și să rămâi cu buza umflată. Dacă sunt lucruri importante pentru tine, de colecție, cumpără-le în format fizic.