Anunțul de ultimă oră al Președintelui Biden: vizează direct rețelele sociale

Anunțul de ultimă oră al Președintelui Biden: vizează direct rețelele sociale

„Este timpul să cerem companiilor de tehnologie să nu mai colecteze date personale despre copiii noștri”, a declarat Joe Biden.

În primul său discurs privind starea Uniunii, președintele Biden a cerut Congresului să pună în aplicare noi legi pentru a crește siguranța copiilor pe Facebook, TikTok și alte platforme de socializare.

„Este timpul să consolidăm protecția vieții private, să interzicem publicitatea direcționată către copii, să cerem companiilor de tehnologie să nu mai colecteze date personale despre copiii noștri”, a spus el marți seara.

Pentru a începe implementarea acestor schimbări, Casa Albă va cere în mod special finanțare pentru a studia problema siguranței copiilor pe rețelele sociale.

Biden vrea siguranță pe internet pentru copii

Biden intenționează, de asemenea, să solicite cinci milioane de dolari în bugetul de anul viitor, pentru a cerceta impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale, lansând, în același timp, un „Centru Național de Excelență pentru Rețelele Sociale și Bolile Mintale”. Scopul acestuia este de a dezvolta noi îndrumări cu privire la impactul utilizării rețelelor sociale de către adolescenți.

O mare parte din motivația schimbărilor pare să fi venit de la inginerul de date Frances Haugen, care a participat în calitate de invitată a lui Jill Biden. Ea a depus recent mărturie în fața Congresului, acuzându-l pe părintele Facebook, Meta, că nu ține cont de siguranța copiilor pe platformă.

Dezvăluirile ei au afectat politicienii de ambele părți ale culoarului, care au fost de acord că sunt necesare reguli mai stricte. Luna trecută, senatorii democrați Marsha Blackburn și Richard Blumenthal au prezentat un proiect de lege, Kids Online Safety Act (KOSA), care le va oferi părinților și copiilor mai mult control asupra confidențialității și siguranței lor pe rețelele de socializare, stabilind, în același timp, noi reguli pentru platformele de rețele sociale.

„După cum a arătat Frances Haugen, care este aici cu noi în această seară, trebuie să tragem la răspundere platformele de social media pentru experimentul național pe care îl desfășoară asupra copiilor noștri pentru profit”, a spus președintele SUA.