Anunț îngrijorător al ambasadorului american la ONU. „Armata rusă se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei”

Anunț îngrijorător al ambasadorului american la ONU. „Armata rusă se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei”

Armata Rusiei își continuă ofensiva și încercă să lase Ucraina fără energie. Militarii au atacat centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, iar acum se îndreaptă spre o nouă țintă. Specialiștii susțin că aceste informații sunt foarte îngrijorătoare și se tem să nu avem parte de un accident care ar pune în pericol întreg continental european.

Armata Rusiei vrea să ocupe o nouă centrală nucleară

Rusia și-a pus în plan să ocupe cât mai multe centrale nucleare pentru a putea să oprească energia în zonele controlate din armata din Ucraina. CNN a preluat o declarație a ambasadorului american la ONU care a lansat un nou avertisment.

„Forțele ruse se află acum la 30 de kilometri și continuă să se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei”, a declarat Linda Thomas-Greenfield, fără să denumească centrala.

Jurnaliștii americani susțin că este vorba de centrala nucleară Iujnoukrainsk aflată în regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei. Este cea de-a doua cea mai mare din Ucraina, după instalația de la Zaporojie, ocupată vineri de trupele Federației Ruse.

„Președintele Putin trebuie să oprească această catastrofă umanitară punând capăt războiului și încetând aceste atacuri de neimaginat împotriva poporului Ucrainei”, a afirmat Linda Thomas-Greenfield.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu ce s-a întâmplat la Zaporojie în momentul în care centrala a fost atacată de ruși.

În curtea stabilimentului s-au înregistrat mai multe incendii, dar specialiștii au transmis că nivelul de radiații nu a fost depășit. A apărut chiar și o filmare din interior de unde pot fi observate pagubele produse schimburile de focuri.

Martorii susțin că proiectilele și gloanțele au produs foarte multe pagube, dar cel care a filmat nu a precizat dacă facilitățile critice au fost în pericol.

Cu toate acestea, cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui a atras atenţia asupra pericolelor ce pândesc întreaga Europa din cauza acestor centrale.

 

Citește și: