Pericolul de la Cernobîl care ne pândește din cauza războiului. Cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui a avertizat asupra pericolelor ce pândesc întreaga Europa din cauza centralei de la Cernobîl, în timpul războiului dintre Rusia şi Ucraina. Ea a doua zi de invazie a Rusiei în Ucraina, iar în Kiev s-au auzit mai multe explozii. Se aud focuri de armă către centrul Kievului, mai indică cele mai noi informații.
UPDATE duminică, 27 februarie, ora 12.02:
Centrala de la Cernobîl a fost ocupată de ruși în prima zi a invaziei asupra Ucrainei, joi, 24 februarie. În ziua următoare, vineri, 25 februarie, ucrainenii au raportat o ușoară creștere a radiațiilor din zona fostei centrale nucleare Cernobîl.
Cu toate acestea, specialiștii de la Agenția Internaţională pentru Energie Atomică din Viena, declară că nu există motiv real de îngrijorare, întrucât valorile măsurate nu reprezintă un pericol pentru persoanele prezente.
„La acest moment, referitor la rezultatele monitorizării radiațiilor, nu sunt depăşite nivelurile de control stabilite.”
Zona fostei centrale nucleare este păzită, în continuare, atât de soldați ruși, cât și de militari din Ucraina.
„Situația de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl este sub control, protecția zonei este efectuată în comun cu Garda Națională Ucraineană și cu personalul civil al centralei care lucrează aici. Nivelul de radiații al stației este normal.”, a declarat un soldat ucrainean.
Știrea inițială
După ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei, facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate ieri de forţele ruseşti, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean.
Din fericire, conform ultimelor informații, centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu s-au produs „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a fost anunțul făcut ieri de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Cu toate acestea, cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui a atras atenţia asupra pericolelor ce pândesc întreaga Europa din cauza centralei de la Cernobîl, în timpul acestui război.
Agenția Nucleară Ucraineană a anunțat că a înregistrat niveluri crescute de radioactivitate în Cernobîl, zonă care ieri a fost cucerită de armata invadatoare. Ministerul rus al Apărării a respins afirmațiile, susținând că nivelul de radioactivitate este normal.
Cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui a declarat că radiaţiile din jurul centralei de la Cernobîl sunt în creştere și că în ultimele ore a observat schimbări semnificative ale valorilor din jurul centralei din nordul Ucrainei.
„Nu ştiu ce este acolo. Nu sunt multe hărţi de poluare radioactivă. Dar aceasta arată clar o creştere semnificativă a radiaţiei în jurul centralei Cernobîl. Judecând după poziţia senzorilor, ar putea fi o zonă mai fierbinte, de aproximativ 30 km în diametru.
Sper să fie un accident minor, să nu mai crească şi toţi cei implicaţi în acel areal să fie foarte atenţi. Suntem pe un butoi de pulbere dacă stârnim iadul”, a transmis fizicianul Silviu Gurlui.
Profesorul ieşean a mai spus că peste 200 de tone de matrice cu uraniu, plutoniu, combustibil lichid şi praf radioactiv există în reactorul 4 de la Cernobîl.
„Deşi, din 2000, toate cele trei reactoare sunt oprite, iar reactorul 4 e izolat, combustibilului radioactiv există. Ar fi un dezastru ce se poate vedea doar în filmele cele mai înfricoşătoare. Anumite incendii stârnite în vecinătatea reactorului 4 ar produce de asemenea foarte mari probleme prin răspândirea în atmosferă a materialului radioactiv”, a mai spus Silviu Gurlui.
Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei chnpp.gov.ua/en/home, la Cernobîl, locul unde în anul 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, se mai desfăşoară încă activităţi de gestionare şi stocare a deşeurilor nucleare.