Salvarea Pământului, mai aproape de realitate: cum “rezolvă” poluarea un aparat

Salvarea Pământului, mai aproape de realitate: cum “rezolvă” poluarea un aparat

Expunerea pe termen lung la dioxidul de carbon este dăunătoare pentru ființele umane, deoarece provoacă o serie de efecte asupra sănătății, de la dureri de cap la creșterea ritmului cardiac. În mediul înconjurător, dioxidul de carbon este produs de procese naturale cum ar fi incendiile de pădure, erupțiile vulcanice și respirația umană. Activitățile umane precum arderea combustibililor fosili contribuie, de asemenea, la nivelul de CO2 din atmosferă, adică accentuează poluarea.

CO2 reprezintă două treimi din toate emisiile cu efect de seră în atmosferă, responsabil pentru destabilizarea efectului de seră.

Acum, inginerii de la Universitatea din Delaware au dezvoltat o modalitate de a capta eficient 99% carbon din aer, folosind un sistem electrochimic care este alimentat de hidrogen.

Poluarea poate fi redusă cu ajutorul acestui aparat

Conform India Times, noul sistem poate ajuta, de asemenea, la producția comercială de celule de combustibil durabile. De fapt, cercetarea originală s-a concentrat pe celulele de combustie cu membrană de schimb de hidroxizi (HEM) – alternativă ecologică la pilele de combustibil pe bază de acid.

În timpul fazei de dezvoltare, ei au descoperit că celulele de combustibil HEM sunt extrem de sensibile la dioxidul de carbon, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a bateriilor. Se pare că celulele de combustibil HEM sunt capabile să capteze „aproape fiecare dioxid de carbon care a intrat în ele”, a spus coautorul studiului Brian Setzler, citat de Interesing Engineering.

Pilele de combustibil HEM au un mecanism pentru a crea un separator de CO2 care poate fi plasat în amonte de stivele lor de celule de combustibil.

„Se pare că abordarea noastră este foarte eficientă. Putem capta 99% din dioxidul de carbon din aer într-o singură trecere, dacă avem designul potrivit și configurația corectă”, a spus autorul principal al studiului, profesorul Yushan Yan.

Micul lor prototip (de dimensiunea unei cutii de sifon) poate filtra zece litri de aer pe minut și elimină 98% din CO2. Un dispozitiv mai mic ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a elimina 99% din CO2 din aer la o rată de doi litri pe minut.

Proiectat inițial pentru a scăpa de dioxidul de carbon care iese din evacuarea unei mașini, poate fi folosit și în alte metode de transport, cum ar fi avioane, nave spațiale și chiar submarine. Chiar și atunci, captarea carbonului în sine nu este suficientă pentru a combate schimbările climatice.