ANAF pune tunurile pe angajații de la stat: bugetarii ”nu mai trebuie plătiți așa”, avertismentul președintelui

ANAF pune tunurile pe angajații de la stat:  bugetarii ”nu mai trebuie plătiți așa”, avertismentul președintelui

În cazul în care ai simțit vreodată că unii dintre angajații de la stat nu fac o treabă foarte bună în a-și justifica salariul, poți sta liniștit, nu ești singur. Până și președintele ANAF are o problemă cu lefurile bugetarilor, cu modul în care acestea sunt calculate.

Lucian Heiuș este președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală și, din această poziție, a vorbit ieri despre situația actuală a angajaților de la stat. În opinia sa, nu este normal ca bugetarii să fie plătiți unitar, aceștia ar trebui să aibă un salariu raportat la performanța și rezultatele obținute, cum de altfel se întâmplă în orice altă industrie.

Ce este greșit la bugetari, în opinia șefului ANAF

Lucian Heiuș a fost prezent la conferința PNRR – Investiții pentru economia viitorului. Reforma Fiscală. În cadrul evenimentului organizat de PwC România, șeful ANAF a explicat că sistemul actual de salarizare provoacă o demotivare a celor foarte buni, deoarece oamenii primesc aceeași sumă de bani indiferent de performanță.

„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine? Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar.

Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”, a declarat Lucian Heiuş.

Deși primele referințe legate de salariile bugetarilor au vizat ANAF, președintele Fiscului a spus că situația este dezastruoasă în toate instituțiile statului. Peste tot este nevoie de o modernizare.

„Nu este suficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească.