ANAF, îngenuncheată de studiourile de videochat: Fiscul a pierdut procesul cu o miză de peste 250 milioane de euro

ANAF, îngenuncheată de studiourile de videochat: Fiscul a pierdut procesul cu o miză de peste 250 milioane de euro

În ultimii ani, a apărut de mai multe ori în spațiul public informația conform căreia România are cea mai profitabilă industrie de videochat din lume. Având în vedere zona gri în care activează persoanele din acest domeniu, ANAF și-ar fi dorit să obțină o mare parte din încasări. Din păcate, Fiscul tocmai a pierdut un proces rușinos pe marginea subiectului.

Avocații de la Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) au reprezentat un important studio de videochat într-un proces împotriva ANAF. Cu toate acestea, victoria obținută de către avocații ZRVP va avea repercusiuni asupra întregii industrii autohtone din domeniul mai sus menționat.

Înfrângerea ANAF, o veste bună pentru studiourile de videochat

Practic, ANAF și Parchetul General au pierdut cazul într-un dosar penal în care au fost luate măsuri asiguratorii de peste 250 de milioane de euro. În consecință, studiourile de videochat nu sunt obligate să aibă contracte de muncă cu cu angajatele, iar acestea din urmă nu trebuie să lucreze cu carte de muncă. Aceasta este principala decizie a unui proces a cărui anchetă a început încă din 2014 și viza un important studio de videochat care a fost acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani. La acea vreme, câteva sute de persoane, care lucrau pentru un studio din București au fost luate în vizor de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Din partea ZRVP, procesul împotriva ANAF a fost câștigat de către George Avram – senior associate, Ionuț Chisăr și Doru Cosmin Ursu. Avram a acordat un interviu Economica.net în care a punctat câteva particularități ale victoriei care vine cu beneficii semnificativ pentru industria de videochat din România și particularitățile de legalitate din spate.

În final, d-a demonstrat, în premieră națională, că în cazul activității prestate de modelele de videochat, specificul activității nu impune încheierea unor contracte de muncă între acestea și studiouri. Mai mult decât atât, avocații ZRVP au reușit să obțină o soluție favorabilă încă din faza de urmărire penală, procurorul de caz dispunând clasarea dosarului penal, fără a se mai ajunge în fața judecătorilor.

Citește și: