Americanii de-abia acum și-au dat seama: cum îi poate lovi Putin, acolo unde îi doare mai tare

Americanii de-abia acum și-au dat seama: cum îi poate lovi Putin, acolo unde îi doare mai tare

Statele Unite ale Americii (SUA) au arătat o atitudine tranșantă la adresa Rusiei, în contextul tensiunilor de la granița cu Ucraina. Americanii le-au transmis rușilor că riscă sancțiuni economice drastice, dacă invadează Ucraina. Cu toate acestea, au și rușii AS-ul lor în mânecă, iar americanii par că de-abia acum și-au dat seama de avantajul lui Vladimir Putin.

Liderii de la Casa Albă au constatat faptul că SUA sunt destul de dependente de anumite piețe din Rusia. De exemplu, în privința semiconductorilor, ar putea exista mari probleme, dacă cele două state rup colaborarea.

De ce nu își permit SUA să strice relațiile cu Rusia

Industria americană a semiconductorilor ar putea fi încetinită puternic în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

Deja SUA traversează o criză acută a cipurilor, care pune mari dificultăți industriilor ce au nevoie de aceste dispozitive.

Tocmai pentru a se pune la adăpost de cel mai negru scenariu, Casa Albă avertizează industria americană a semiconductorilor să își diversifice lanțurile de aprovizionare, în cazul în care Rusia va riposta la restricționarea exporturilor din SUA prin blocarea accesului la materiale cheie.

Casa Albă a refuzat să comenteze detaliile discuțiilor, dar un înalt oficial a reiterat că administrația este pregătită dacă Rusia va invada Ucraina.

”O parte din aceasta constă în colaborarea cu companiile pentru a se asigura că, dacă Rusia întreprinde acțiuni care interferează cu lanțurile de aprovizionare, companiile sunt pregătite pentru întreruperi. Înțelegem că sunt disponibile alte surse de produse cheie și sunt pregătite să lucreze cu companiile noastre pentru a le ajuta să identifice și să-și diversifice aprovizionarea”, a spus persoana.

Peter Harrell, care face parte din Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, și personalul său au luat legătura cu membri ai industriei de cipuri, sugerându-le să nu se mai bazeze pe livrările de la Moscova, ci să găsească resurse alternative. Totuși, mișcarea pe care o fac americanii este destul de întârziată, în condițiile în care tensiunile geopolitice de la granița cu Ucraina trenează de săptămâni bune și era clar, încă de la debutul lor, că Vladimir Putin nu va bate în retragere prea ușor.

 

Citește și: