Europa, la mâna lui Putin, în frunte cu Germania: de ce depindem de gazul rușilor

Europa, la mâna lui Putin, în frunte cu Germania: de ce depindem de gazul rușilor

O mare parte din gazul natural de care depinde Europa vine din Rusia. Aceasta este o realitate cu care ne vom confrunta timp de mulți ani de acum înainte și reprezintă motivul principal pentru care un conflict în Ucraina este un pic mai complicat decât pare la prima vedere.

Leonhard Birnbaum este directorul executiv și președinte al Consiliului de administrație al companiei energetice E.ON din Germania. Din această poziție, oficialul companiei care este activă și în România a făcut câteva mențiuni importante legate de rolul pe care îl are gazul lui Putin pentru vest. În doar câteva cuvinte, gazul rusesc este vital pentru Germania, atât pentru a facilita tranziția pe termen lung de la cărbune, cât și pentru a facilita scăderea prețului la energie.

Gazul rusesc, mai relevant decât pare la prima vedere

”Noi credem că avem nevoie de gaz rusesc. Punct. Mai ales dacă ne bazăm acum mai mult pe gaz pentru că vrem să renunţăm la cărbune”, a declarat Leonhard Birnbaum la începutul acestei săptămâni, într-o întâlnire cu membri ai Asociaţiei jurnaliştilor economici, conform DPA și Agerpres. ”În termeni de economie energetică, Nord Stream 2 este util. Din punct de vedere politic, evaluarea poate fi diferită. Acest lucru trebuie discutat în arena politică’, a adăugat oficialul E.ON.

Ca referință, dezbaterile legate de Nord Stream 2 sunt destul de aprinse la nivel global. Pe de o parte, gazoductul care leagă Rusia de Germania vine cu beneficii importante pentru vest. Pe de altă parte, administrația de la Washington și aliații săi au definit investiția ca fiind o greșeală strategică din partea Berlinului.

”Dacă va trebui să ne bazăm pe GNL, preţurile la gaz în Europa vor fi mult mai ridicate decât în trecut. Dacă vrem ca preţurile să scadă, atunci va fi nevoie ca mai mult gaz de conductă să ajungă în Europa”, a spus Birnbaum. ”Aceasta necesită, de asemenea, importuri din Rusia, fireşte. Sper că, în cele din urmă, în pofida tensiunilor actuale, va exista un rezultat rezonabil’, a concluzionat directorul executiv al E.ON.