S-a schimbat legea. Amendă de 5.000 de lei pentru soferii care fac această greșeală la volan

S-a schimbat legea. Amendă de 5.000 de lei pentru soferii care fac această greșeală la volan

Tocmai a fost promulgată legea care prevede majorarea cuantumului amenzilor pentru șoferii surprinși fără rovinietă.

Conform prevederilor Legii pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanţa Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cresc amenzile pentru toate categoriile de vehicule.

amenda-soferi-rovinieta

Cât vei plăti, de acum încolo

O astfel de amendă îți poate face o pagubă serioasă în buget, dacă nu respecți legislația. De exemplu, pentru autoturisme amenda este de minim 275 de lei şi de maximum 550 de lei. Astfel, limitele sunt majorate față de 250 lei, respectiv 500 lei, cât erau înainte.

De asemenea, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală admisibilă tehnic – n.r.) mai mică sau egală cu 3,5 tone amenda este de minim 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei, în timp ce pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) amenda este de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.

În aceeași ordine de idei, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) amenda este de minim 5.950 de lei şi de maximum 11.900 de lei.

Totodată, pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică de 12 tone amenda este de minim 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei.

Reține și faptul că pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone amenda este de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei, iar pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) amenda este de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei.

Conform legislației în vigoare, ai nevoie de rovinietă dacă te deplasezi pe următoarele tipuri de drumuri:

• autostrăzi;
• drumuri expres;
• drumuri naționale europene (E);
• drumuri naționale principale (DN);
• drumuri naționale secundare (DN).

În schimb, nu ai nevoie de rovinietă pe drumuri județene și nici pe drumuri comunale.

Vezi și: Gestul necugetat pentru care șoferii din România pot primi 7 ani de închisoare