Rovinietă 2022 – cât costă taxa auto și cum o plătești online, simplu și rapid

Rovinietă 2022 - cât costă taxa auto și cum o plătești online, simplu și rapid

Rovinieta trebuie achitată de către toți șoferii care circulă pe drumurile din România în afara localității de domiciliu. Aceasta este o taxă auto pe care o poți plăti la benzinării, prin SMS, dar și online. Cel mai eficient ar fi pe internet, după ce ți-ai făcut un cont gratuit.

În cazul în care te-ai decis să-ți achiți rovinieta online, trebuie să intri pe erovinieta.ro, site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. De pe acest site, în doar câteva minute, te poți autentifica folosind un cont existent sau îți poți crea unul nou. În mod previzibil, ai nevoie de o adresă de email și o parolă pentru realizarea unui nou cont, dar și de un număr de telefon. Rămâne doar să-ți activezi contul folosind linkul din emailul primit câteva momente mai târziu. Ca referință, pe același site poți verifica și dacă ai sau nu o rovinietă valabilă pe autoturismul din dotare.

rovinietă online cont românia

Cât costă rovinieta în România, cum o achiți online

După ce te-ai autentificat cu noul cont, trebuie să-ți înregistrezi în platformă autoturismul pentru care urmează să achiți rovinieta. Dacă ai deja un cont, iar mașina este înregistrată, vei putea vedea istoricul rovinietelor cumpărate și situația curentă a ultimei roviniete.

În secțiunea Achită rovinietă, poți selecta tipul de rovinietă dorită și perioada ce va fi plătită. Este important să completezi cu mare atenție toate câmpurile de identificare ale autovehiculului, categoria, data de începe a valabilității, numărul de înmatriculare, seria șasiului și țara în care este înmatriculată. Dacă nu era evident, străinii care intră în România cu autoturismul înmatriculat în orice altă țară sunt de asemenea obligați să achite rovinieta. Secțiunea Plătește facilitează efectuarea plății cu ajutorul unui card bancar printr-o platformă de plăți online.

În România, rovinieta poate avea valabilitate de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Fac excepție autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone, pentru care se poate cumpăra rovinietă cu durata de cel puțin șapte zile, adică pentru ele nu se pot cumpăra roviniete de o zi. Prețul rovinietei e stabilit în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care se plătește. Mai exact, el e cuprins între trei euro (14,83 lei) – în cazul unei mașini mici și a unei durate de șapte zile și de 1.210 euro (5.982 de lei) – în cazul camioanelor de peste 12 tone, cu minimum patru axe (inclusiv), pentru o perioadă de un an.

Cea mai întâlnită categorie este cea a autoturismelor, mașină mică. Pentru ele, rovinieta costă trei euro (14,83 lei) pentru șapte zile, șapte euro (34,61 lei) pentru 30 de zile, 13 euro (64,27 lei) pentru 90 de zile și 28 de euro (138,43 lei) pentru un an. Lista completă poate fi consultată aici. Alternativa este să-ți cumperi rovinieta de la aproape orice benzinărie sau s-o achiți prin SMS la numărul 7500. Amenzile pentru situația în care circuli fără rovinietă sunt între 250 și 4500 de lei, în funcție de tipul autovehiculului.