20 oct. 2022 | 11:47

„Am eșuat în privința Rusiei”. Un politician german de top își face mea culpa. Comentariile care îl contrazic pe Scholz

ULTIMA ORĂ
„Am eșuat în privința Rusiei”. Un politician german de top își face mea culpa. Comentariile care îl contrazic pe Scholz

Partidul Social-Democrat (SPD), aflat la guvernare în Germania, a „eșuat” în a vedea intențiile agresive ale Rusiei, a negociat încrederea prin ignorarea avertismentelor din Europa de Est și a manevrat Germania spre o dependență energetică periculoasă, a recunoscut marți copreședintele partidului.

Lider SPD: „Este vorba despre organizarea securității din partea Rusiei”

Într-un discurs impresionant de mea culpa ținut la Berlin, Lars Klingbeil, unul dintre cei doi lideri ai SPD al cancelarului Olaf Scholz, a declarat că tema de lungă durată a partidului, potrivit căreia securitatea și stabilitatea în Europa pot fi obținute „doar cu Rusia”, a fost greșită. „Astăzi, este vorba de organizarea securității din partea Rusiei”, a adăugat el.

Vorbind la sediul social-democraților, Klingbeil a declarat că partidul său a fost mult timp condus de consensul „că relațiile strânse cu Rusia sunt bune pentru noi… Cu toate acestea, nu am reușit să recunoaștem că condițiile-cadru pentru această relație s-au schimbat cu mult timp în urmă”.

„Regimul rus din jurul lui Putin devenise din ce în ce mai represiv și agresiv, chiar revizionist. În căutarea unui teren comun, am trecut cu vederea ceea ce ne despărțea. Aceasta a fost o greșeală”, a spus el.

„Ne-am agățat de o imagine a Rusiei care a fost modelată de trecut, dar care de mult timp a încetat să mai arate prezentul.”

Comentariile lui Klingbeil sunt semnificative, deoarece social-democrații au condus destinele Germaniei ca partid de guvernământ în cea mai mare parte a ultimilor 25 de ani, mai întâi sub cancelarul Gerhard Schröder, apoi timp de 12 ani neconsecutivi ca partener junior al liderului de centru-dreapta Angela Merkel și, în cele din urmă, sub cancelaria lui Scholz de la sfârșitul anului trecut.

Comentariile autocritice – o ruptură față de Scholz

Cuvintele autocritice reprezintă, de asemenea, o ruptură față de Scholz, care săptămâna trecută a afirmat cu încredere în sine că a știut „întotdeauna” despre intențiile președintelui rus Vladimir Putin de a folosi energia ca armă, și față de Merkel, care a susținut că nu a greșit cu nimic în politicile sale privind Rusia, scrie Politico.

În mod crucial, Klingbeil a recunoscut că partidul său nu a ascultat suficient partenerii est-europeni, precum Polonia sau țările baltice, care au avertizat de mult timp cu privire la amenințările reprezentate de Putin și care au ripostat puternic împotriva gazoductului Nord Stream 2, care a fost totuși urmărit la îndemnul lui Merkel, Scholz și al altor politicieni de rang înalt, înainte de a fi abandonat cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

„Acest lucru a dus la o pierdere masivă de încredere. Mai ales în ultimii ani, când politica rusă a devenit mai agresivă, ar fi trebuit să ne ascultăm mai mult partenerii”, a declarat Klingbeil.

În aceeași ordine de idei, copreședintele SPD a criticat decizia guvernelor anterioare – sub influența semnificativă a partidului său – de a face Germania și, în consecință, părți ale UE, extrem de dependente de aprovizionarea cu energie din Rusia.