08 aug. 2022 | 11:58

Alți bani de la stat, pentru acești români. Are balta pește, nu se mai vorbește de sume, ci de procente

ACTUALITATE
Alți bani de la stat, pentru acești români. Are balta pește, nu se mai vorbește de sume, ci de procente

Guvernul lansează noi ajutoare financiare destinate fermierilor. Aceasta categorie de contribuabili a primit, în ultima perioadă, mai multe forme de sprijin, în contextul crizei climatice care s-a abătut asupra țării noastre și nu numai. Executivul continuă seria măsurilor economice, pentru a stimula agricultura.

Astfel, noile decizii de la București vizează sprijinirea fermierilor în activitățile de irigații, deosebit de importante pentru culturi, cu precădere în această perioadă marcată de o seceta pedologică ce a afectat deja peste 200.000 de hectare pe teritoriul întregii țări.

De data asta nu mai sunt impuse sume. Primești jumătate din cât cheltuiești

Dacă în restul măsurilor lansate de Guvern se vorbea clar despre anumite praguri de finanțare, de data aceasta agricultorii noștri vor primi de la stat un procent din anumite cheltuieli eligibile, indiferent de consum.

Concret, potrivit unei informări venite de la Executiv, cei ce au sisteme de irigații vor primi de la statul român 50% din cheltuielile înregistrate de ei cu energia electrică, necesară asigurării apei pentru culturi.

Viitorii beneficiari ai acestei măsuri trebuie să țină cont de faptul că decontarea se realizează conform unui calendar bine întocmit, după cum urmează

-până la 30 septembrie 2022 – pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigații în perioada de până la 30 iunie 2022.
-până la 15 decembrie 2022 pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigații realizat în perioada 1 iulie-30 octombrie 2022.

Ce trebuie să faci, mai exact, ca să ajungi să primești decontarea de la stat? Ei bine, dacă te încadrezi în prima parte a calendarului, ai la dispoziție 10 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii care face obiectul acestui articol, pentru a trimite către AFIR facturile pentru contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigaţii până la data de 30 iunie 2022. Dosarul mai trebuie să conțină și o serie de alte documente, printre care enumerăm, cu titlu de exemplu, declarația pe propria răspundere prin care confirmă faptul că sumele care se vor solicita spre decontare reprezintă cheltuieli aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării acestor sisteme, la aplicarea primei udări.

În cea de-a doua situație, trebuie să trimiți către aceeași instituție până la data de 20 noiembrie 2022, facturile pentru contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigaţii până la data de 30 octombrie 2022.

Până în acest moment, seceta a făcut adevărate ravagii pe teritoriul agricol al țării noastre. De la o informare la alta, suprafețele afectate se înmulțesc considerabil. Spre exemplu, la finele săptămânii trecute, Ministerul Agriculturii anunța că în acest moment afectate de secetă sunt 231.704 hectare în 28 de judeţe.