Există un aliment de bază care s-a scumpit enorm, astfel că este disponibil la preț dublu deja. Șirul scumpirilor continuă cu noi surprize neplăcute pentru români. Specialiști din domeniu au anunțat că suntem nevoiți să scoatem din buzunar un preț dublu pentru un anumit aliment care este nelipsit din alimentația românilor. Care este acest aliment?
Un aliment foarte folosit de români și-a dublat prețul, asta după ce costurile producției per kilogram au crescut, în ultimele șase luni din anul 2021, cu circa 60%.
În luna martie 2020, când frica de pandemia de coronavirus i-a făcut pe români să-și umple cămările cu alimente cu termen de valabilitate cât mai lung, făina era cumpărată la bax. Scenariul s-a repetat și anul acesta după izbucnirea răboiului din Ucraina.
Astfel, acum, făina, care este un aliment de bază la români, a căzut și ea victima scumpirilor din ultima perioadă, după celelalte majorări. Conform unui specialist din domeniu, făina nu se mai găsește la raft sub un preț de patru sau cinci lei pe kilogram, adică dublu în comparație cu prețul de acum doi ani.
„Nu vom mai vedea făină la raft cu mai puțin de 4-5 lei kilogramul, poate doar anumite mărci proprii. În urmă cu doi ani, aceeași făină era în jur de 2 sau 3 lei pe kilogram. În plus, costul producției unui kilogram de făină a crescut, de la mijlocul anului trecut, cu aproximativ 60%”, a declarat Dana Iorga, Director General Executiv al companiei Șapte Spice, conform wall-street.ro.
Potrivit acesteia, îngrijorătoare sunt și efectele pe care le are inflația, care va reduce puterea de cumpărare a românilor, atâta timp cât veniturile rămân la fel.
„Ne îngrijorează inflația, deoarece se va reduce puterea de cumpărare. Anul trecut eram la 8%, acum suntem la 10%, vorbim deja de un prag de 20% care nu ține pasul cu salariile. Oamenii vor renunța la anumite produse și vor cumpăra mai puțin. Cât despre stocuri, câte alimente poți cumpăra și depozita?!”, a completat Dana Iorga.
Pe de altă parte, în ultima lună, în contextul în care a existat un dezechilibru între cerere și ofertă pentru motorină atât pe piața din țară cât și pe cea europeană, s-a ajuns la o scumpire accelerată a acestui tip de carburant, în timp ce valoarea litrului de benzină a stagnat sau chiar s-a micșorat.
În ultima lună, prețurile la motorina standard a crescut cu 74 bani/l la Petrom, cu 54 bani/l la OMV, 59 bani/l la Lukoil, și cu 58 bani/l la MOL.